De juiste elektrische fiets kiezen

Elektrische fietsen zijn er in vele soorten en maten. Je hebt dus echt wat te kiezen. Er is echter zoveel keuze dat het vaak niet helder is wat de verschillen zijn en waarom je welke keuze zou maken.

Om je bij je keuze te helpen hebben we onze collectie zo ingedeeld dat het voor jou meteen duidelijk is welke keuze je hebt en je zelf kunt bepalen waar jouw voorkeur naar uit gaat. Hieronder wordt beschreven hoe onze collectie is ingedeeld. Daarnaast hebben we een elektrische fietstest ontwikkeld waarbij je er in een paar simpele vragen achter komt welke e-bike het beste bij je past.

De juiste elektrische fiets kiezen
De motor van je elektrische fiets

De motor van je elektrische fiets

De motor van een elektrische fiets bepaalt voor een groot gedeelte het comfort van het fietsen. Je kunt dan denken aan hoeveel geluid de motor maakt, hoeveel kracht de motor kan leveren en natuurlijk de plek van de motor. De elektrische fietsen zijn onder te verdelen in e-bikes met:

Aantal versnellingen op je e-bike

De versnellingen op je fiets bepalen onder welke omstandigheden je met een normale trapfrequentie kunt blijven fietsen. Ze maken het mogelijk dat je in een prettig tempo kunt fietsen, of het nu bergopwaarts, bergafwaarts, met wind mee of wind tegen is. De versnellingen doen niets anders dan je meer of minder ver te laten komen met één omwenteling van de trappers. Bij een hogere versnelling leg je een grotere afstand af dan in een lagere versnelling. 

Aantal versnellingen op je e-bike
Elektrische systemen

Elektrische systemen

Het elektrische systeem vormt het hart van de elektrische fiets en bepaalt in grote mate het rijcomfort dat je ervaart. Bij Sparta vind je de volgende drie verschillende systemen:

  • E-motion; biedt prettig rijgedrag voor een relatief lage prijs.
  • Bosch; reageert nauwkeuriger op geleverde trapinspanning.
  • ION®; biedt het hoogst mogelijke rijcomfort.

Onze elektrische fiets namen

Je fietsgebruik is van invloed op de keuze voor de motorpositie, het aantal versnellingen en het systeem van de elektrische fiets. Om deze reden hebben we de namen van onze e-bikes opgebouwd uit deze drie elementen. Dat is wel zo helder en overzichtelijk. Lees verder voor een toelichting op onze namen.

Onze elektrische fiets namen
Accu & Actieradius van je e-bike

Accu & Actieradius van je e-bike

De lengte van je fietsrit is bepalend voor je keuze van het aantal Wh (Watturen). De belangrijkste vraag voor de accu-keuze is dan ook; hoe ver wil je fietsen? Hoe langer de ritten, hoe meer Wh je nodig hebt. Kort gezegd staat een hoger aantal Wh dus voor een hogere actieradius.

Sparta biedt bij diverse modellen een accu-keuze. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf je actieradius te bepalen en zo heb je ook zelf de aanschafprijs in de hand.

Trapondersteuning

Zonder de trapondersteuning zou een elektrische fiets een gewone fiets zijn. Als je eenmaal gestart bent met fietsen, wordt de mate van ondersteuning bepaald door een sensor. Deze geeft aan de motor door hoeveel ondersteuning hij moet geven. Er zijn verschillende soorten trapondersteuning die het comfort van de elektrische fiets bepalen. Het verschil in comfort wordt bepaald door twee soorten sensoren: 

  • Een trapkrachtsensor geeft meer rijcomfort doordat hij reageert op je rijgedrag.
  • Een rotatiesensor is meer basis en reageert op de instellingen die je ingegeven hebt, in plaats van je rijgedrag
Trapondersteuning
Type Displays elektrische fietsen

Type Displays elektrische fietsen

Alle elektrische fietsen van Sparta zijn uitgerust met een display. Hierop kun je in ieder geval zien met welke ondersteuningsstand je momenteel fietst, maar ook hoe vol de accu van de fiets nog is. Sommige duurdere modellen elektrische fietsen hebben een uitgebreider display waarop extra informatie te vinden is.

Het V-ION® display is een nieuw type display, ontwikkeld op basis van ervaringen van de ION® gebruikers. Het vernieuwde slanke design voldoet aan de wensen van morgen en maakt een compacte bevestiging op het stuur mogelijk. Het grote transflective beeld met hoge resolutie biedt een goede leesbaarheid. Met een heldere en overzichtelijke indeling en met praktische bedieningstoetsen kan je nog sneller door het menu navigeren.

Proefrit maken op e-bike

Nadat je je hebt georiënteerd en meer te weten bent gekomen over de elektrische fietsen, adviseren we je om een testrit te maken. Alleen op deze manier kun je echt ervaren en aanvoelen of de fiets geschikt voor je is. Kom langs bij het Sparta E-bike Testcenter XL of bij een Sparta Testcenter in je buurt om een E-bike te testen.

Proefrit maken op e-bike
Onderhoud van je e-bike

Onderhoud van je e-bike

Een e-bike is een kostbaar bezit en natuurlijk wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je elektrische fiets. Daarom is het goed regelmatig zelf, klein onderhoud te plegen. Breng daarnaast, minimaal één maal per jaar, de fiets voor een service- en onderhoudsbeurt naar een erkende Sparta dealer. De Sparta dealer vertelt je meer over het onderhoud van je elektrische fiets. Wat kun je zelf doen en waar kan de erkende Sparta dealer je bij helpen?  

Snelheid & wetgeving e-bikes

Er zijn twee soorten e-bikes; reguliere elektrische fietsen tot maximaal 25 km per uur en zogenaamde high speed e-bikes die een maximale snelheid tot 45 km per uur kunnen bereiken als je zelf mee trapt. Denk hierbij aan de ION® E-speed, uitgeroepen tot E-speed van 2015, en de E-speed NuVinci, in 2015 uitgeroepen tot testwinnaar prijs-kwaliteitsverhouding in de categorie Speed Pedelecs door elektrischefietsen.com.

Lees verder over hoe het zit met de huidige wet- en regelgeving rondom e-bikes en high speed e-bikes.

Snelheid & wetgeving e-bikes
WKR & Fietsplan

WKR & Fietsplan

Per 1 januari 2015 geldt voor alle bedrijven in Nederland de Werkkostenregeling (WKR). Door de introductie van de WKR komt het bekende Fietsenplan te vervallen. Toch is het nog steeds mogelijk om een fiets via de werkgever aan te schaffen.