Grote oogst GIO erkenningen door Apeldoornse fietsfabrikant 

Binnen de fietsbranche is alom bekend dat Sparta hét merk is dat voor de meest spraakmakende fietsinnovaties van de afgelopen decennia heeft getekend. Niet alleen is het Apeldoornse merk verantwoordelijk voor de doorbraak van de elektrische fiets. Ook ontwikkelde het op eigen kracht de Sparta Amazone; dé oplossing voor fietsende moeders. Tevens ontdekte het merk met de introductie van de Sparta Pickup het nu zo populaire 'lifestylesegment'. Allen segmenten die de laatste jaren grote betekenis hebben gehad voor de fietsenbranche.

 En die traditie wordt nu ook buiten de branche gezien. Maar liefst drie Sparta modellen, de Sparta ION RX+, de Sparta Amazone 4 life en de Sparta Radar zijn dit jaar bekroond met de prestigieuze GIO (Goed Industrieel Ontwerp) erkenning. Nog nooit eerder is een fietsfabrikant erin geslaagd een erkenning voor drie fietsmodellen in de wacht te slepen. Niet geheel toevallig in de markten waar Sparta een leidende rol speelt; elektrische fietsen, moederfietsen en lifestylefietsen.

De GIO erkenningen zijn letterlijk een erkenning voor de prestatie die Sparta de afgelopen jaren heeft geleverd. Maar het gaat nog verder. Sinds enkele jaren heeft Sparta een nieuwe visie op productiedesign ontwikkeld. Met de komst van het Sparta innovatielab en een nieuwe opzet van de ontwikkelafdeling is Sparta erin geslaagd haar fietsdesigns naar een nieuw niveau te tillen. Dat is al enige tijd te zien en wordt nu dus ook rijkelijk beloond!

Om voor het felbegeerde GIO keurmerk in aanmerking te komen, moet een product meer dan alleen mooi zijn. Functionaliteit, originaliteit, respect, gebruiksgemak en innovativiteit zijn van even groot belang. Een GIO Erkenning is bovendien een blijk van vertrouwen in de kracht van het goed ontworpen product. Een onafhankelijke vakjury gelieerd aan de Dutch Design Academy oordeelde dat de drie Sparta modellen ruimschoots aan deze modellen voldoen.

 

De RX+

De Sparta ION RX + heeft een aantal opmerkelijke design kenmerken. Het 'fusion' slot bijvoorbeeld is volledig geïntegreerd in het fietsframe. En de integratie van de SL-18 koplamp in de headshock (mono-vering) voorvork. Deze koplamp is speciaal ontworpen om de veiligheid van de berijder te verhogen. De koplamp schijnt namelijk niet alleen naar voren maar ook naar de zijkant wat de zichtbaarheid voor andere verkeersdeelnemers aanzienlijk verbeterd

De Radar

De Sparta Radar is een trendy fiets met een opvallend minimalistische design. De essentie van het ontwerp is de typisch Nederlandse omafiets geometrie. De fiets heeft een enorm interessant lijnenspel: Elke lijn in de fiets begint of eindigt op bracket van de fiets, zoals bij een radar eveneens het geval is.

De Amazone 4 life

De Sparta Amazone 4 Life is een stoere stadsfiets die tijdelijk getransformeerd kan worden naar een functionele moederfiets. En zodra de kindertijd voorbij is hoeft de fiets niet verkocht te worden maar kan als stoere stadsfiets worden blijven gebruikt. Het stuur kan naar voren worden verplaatst. Hiermee ontstaat er extra ruimte tussen de berijder en het stuur waardoor een kinderzitje gemonteerd kan worden. Voor extra stevigheid is de bagadrager geen los element, maar een onderdeel van het frame. Tevens kan de meegeleverde bagagedragerverlenger eenvoudig en fraai aan de drager worden bevestigd.