The Telegraph test de Sparta ION RXS+ in London

Alexei Sayle, columnist bij ‘The Telegraph’ in Groot-Brittannië, schreef op  3 februari 2014 een column over hoe de Sparta ION RXS+  snel een plaats wist te veroveren in zijn hart. In zijn column beschrijft hij hoe hij naar een lange tijd weer terug komt in North Kensington. In dit district kocht hij als volwassene zijn eerste fiets, een fiets die voor hem gelijk stond aan vrijheid.

Nu vele jaren later keert hij terug en ontdekt hij de winkel van Clare en James Elwes: JustEbikes. Een winkel die alleen elektrische fietsen verkoopt. Daarnaast is JustEbikes de enige importeur van elektrische Sparta fietsen in Groot-Brittannië. Alexei Sayle werd uitgenodigd door Clare om een elektrische Sparta fiets te testen. Bij het ophalen van de fiets vermoedde Alexei dat de elektrische fiets een negatieve invloed zou hebben op zijn dagelijkse beweging aangezien fietsen eigenlijk zijn enige vorm van bewegen was. De eigenaresse wees hem er echter op dat een e-bike een vervanging is van de auto en niet de fiets. Hij moest het zien als een fiets met iets extra’s.

Bij thuiskomst is zijn vrouw verbaasd over de snelheid waarmee hij door de straat rijdt. Ze vraagt zich dan ook af of bestuurders wel voldoende bewust zijn dat een fiets hen zo snel kan naderen. Toch blijkt uit de eerste fietstocht van Alexei dat het niet bestuurders zijn voor wie hij op moet passen, maar voetgangers. Zij blijken degene te zijn die niet verwachten dat een zware machine die bestuurd wordt door een morbide obesitas man zo snel kan zijn!

Op de tweede dag vloog Alexei met zijn elektrische Sparta tegen meerdere heuvels op. Na een bak koffie kwam hij terug bij zijn fiets en sloot hij zijn fietscomputer weer aan. Deze begon echter te flitsen met het bericht: !Contact Dealer!
Na een telefoontje met de dealer bleek dat de fiets niet op zijn naam was gezet. Hierdoor dacht de fiets dat hij was gestolen. Als gevolg moest Alexei zonder elektrische ondersteuning terug fietsen. Dit was geen probleem gezien de fiets zich als een normale fiets gedroeg en de route vooral heuvel af was. Toch blijkt dit weer een voordeel te zijn ten opzichte van de elektrische auto, die kun je immers niet meer gebruiken als de elektriciteit er mee ophoudt.

Uiteindelijk is Alexei verliefd geworden op de elektrische Sparta fiets. Hij bleef excuusjes vinden om op zijn e-bike rondjes te rijden. Ook het showen van zijn fiets bleek een leuke bezigheid. Zeker wanneer zijn vrienden met verbazing toekeken naar de snelheid die hij kon bereiken met zijn elektrische Sparta fiets.

Bron: http://www.telegraph.co.uk/motoring/columnists/alexei-sayle/10603985/Alexei-Sayle-Why-electric-bicycles-get-me-buzzing.html
Auteur: Alexei Sayle
Foto: Andrew Crowley