Is bellen op de fiets verboden? Nee, officieel is bellen op de fiets niet verboden. De site van de Rijksoverheid is daar duidelijk over. Zelfs muziek luisteren tijdens het fietsen is gewoon toegestaan. Allemaal leuk en aardig, maar is het allemaal wel écht zo veilig?

Onlangs werd door Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier van Justitie, in de pers geopperd om het bellen op de fiets te verbieden. Hij gaf met name aan de jongeren soms “levensgevaarlijk situaties” creëerden. Volgens Spee is het juist die doelgroep die tijdens het bellen op de fiets totaal niet ziet wat er om hen heen gebeurt in het verkeer.  Als het aan Spee ligt, komt er snel een verbod en een sterke handhaving. “Uitroeien met wortel en tak!”, aldus Spee.

Hoewel het bellen op de fiets en het luisteren naar muziek tijdens het fietsen niet verboden is, mag duidelijk zijn dat het de verkeersveiligheid niet bevordert. Ook als Sparta kunnen wij onze fietsen zo veilig mogelijk maken, uiteindelijk blijft het ons gedrag op de fiets dat bepaalt, hoe veilig we in het verkeer zijn.  

Vind jij dat het gebruik van een smartphone op de fiets verboden moet worden?