De populariteit van e-bikes is de afgelopen jaren sterk toegenomen: zowel jong als oud fietst tegenwoordig op een e-bike, met een gemiddelde aanschafwaarde van 2000 euro. Vanwege de hoge waarde van deze elektrische fietsen, is ook de diefstal hiervan sterk toegenomen, sinds 2010 is dit maar liefst met 200% gestegen. Volgens de politie zijn het vaak georganiseerde bendes die achter de e-bikes aanzitten. Deze worden vaak met dichte sloten in een busje geladen, en pas later opengebroken.


De toenemende diefstal heeft verzekeraars, branche- en belangenorganisaties en de politie de campagne ‘stop fietsdiefstal’ doen opstarten. Met deze campagne willen zij de eigenaren van de elektrische fietsen op deze diefstal wijzen. Hiervoor geven zij een aantal handige tips, waaronder onderstaande:

  • Zet de e-bike altijd vast met een tweede slot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren. Dit verkleint de kans op diefstal.
  • Zet de e-bike met het tweede slot altijd vast aan een vast object, zoals een fietsenrek.
  • Plaats de e-bike in het zicht, of zet de e-bike in een af te sluiten schuur of op een beheerd terrein.
  • Heeft je e-bike een afneembaar display? Haal deze dan altijd van de e-bike af als je niet fietst.
  • Doe aangifte als de fiets gestolen is. Alleen dan kan de politie de dader(s) opsporen.

Meer tips lezen? Bekijk deze op de campagnewebsite > 

Ook Sparta ziet het belang van een oplossing tegen dit probleem. Daarom hebben wij de M8i LTD Connected geïntroduceerd. Deze fiets heeft een internetverbinding, waardoor je automatisch bericht krijgt als de fiets onverwachts wordt verplaatst. Gebeurt dit toch? Dan kun je hem door middel van een track & trace systeem weer opsporen. Daarnaast wordt er ook een jaar anti-diefstal verzekering bijgeleverd. Bekijk de M8i LTD Connected hier >