De mobiele telefoon is voor vele middelbare scholieren een onmisbaar item. Tieners staan constant in contact met hun leeftijdsgenoten en de buitenwereld. Appen met vrienden en vriendinnen, de nieuwste vlogs volgen via YouTube bekijken of lekker muziek luisteren, niks is te gek.
De verleiding is dan ook groot om tijdens het fietsen nog even de mobiel te “checken”, maar dit kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Tijdens het fietsen heb je nou eenmaal je volledige focus op het verkeer om je heen nodig en kan je geen afleiding gebruiken.

Stichting TButterfly is in het leven geroepen om bewustwording bij de mensen en vooral bij scholieren op te roepen voor het gevaar van smartphones in het verkeer. Eerder heeft deze stichting al getracht met een contract tussen ouder en kind, het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer te reduceren.

Een nieuw initiatief is de landelijke campagne “Fietsmodus School Challenge”.
Deze campagne bestaat uit een App die gratis te downloaden is. De App beschikt over een fietsmodus, wat inhoudt dat de telefoon afgeschermd kan worden tijdens het fietsen waardoor jongeren geen afleiding vinden in het verkeer.

Bij het activeren van de fietsmodus kunnen de scholieren in de app hun middelbare school selecteren om zo veel mogelijk “veilige kilometers’ te rijden samen met medescholieren. De applicatie houdt bij hoeveel kilometer de gebruiker heeft gefietst in de ‘fietsmodus’, en dus niet op zijn telefoon heeft gekeken. Hoe hoger het aantal veilige kilometers van de scholieren samen, des te hoger de kans op gave prijzen! De hoofdprijs bestaat uit een XXL-schoolfeest met Live Act verzorgd door Radio 538.

Alle punten die tussen 3 oktober en 27 november verzameld worden tellen automatisch mee voor een kans op de hoofdprijs. Dus download de app en rij veilig in het verkeer, want wie weet help jij je school wel een een te gek schoolfeest!