E-bike test Wijchen

04-06-2013


De elektrische fiets maakt een stormachtige ontwikkeling door. Voor Wijchen4All reden om die nieuwe trend eens onder de loep te nemen. Voor deze editie hebben we daarom vier testrijders gevraagd om een viertal divers geprijsde elektrische fietsen te testen: Wilco van den Boom (43), Sharona Eykenboom (19) Louis de Groot (52) en Wilmie Janssen (46) bereden onder andere de Sparta IONRXS en de Sparta E-Motion C3. De E-bikes werden beoordeeld op techniek, design, rijeigenschappen, veiligheid en prijs/kwaliteitsverhouding.

Arnauld Hackmann, hoofdredacteur van het vakblad Fietsmarkt zorgde voor de beoordelingsformulieren en controleerde of alles goed verliep. Het redactieteam van Wijchen4All constateerde dat de elektrische fiets er beslist niet alleen voor senioren is en is er van overtuigd dat deze moderne manier van vervoeren ook in Wijchen een succes gaat worden. De bevindingen van de testrijders vindt u op deze pagina’s. De E-Bike Test kwam tot stand m.m.v. Tweewielerspecialist Mari van Rens en Rijwielshop Marcel. Beide collega-bedrijven bundelden hun  krachten op deze test tot een succes te maken.

Louis de Groot
Louis is dik tevreden met de Sparta ION RXS. De fiets scoort bij hem op alle fronten goed en de trapondersteuning en reactiesnelheid ervaart hij als goed tot zeer goed. De fiets krijgt van Louis gemiddeld een 8,1.
De Sparta E-motion C3 bevalt Louis met name qua afwerking en hoeveelheid motorgeluid. Alleen de toegepaste materialen vindt hij redelijk en de remmen voldoende. Daar kan nog wat worden verbeterd. Hij is tevreden over de kwaliteit/prijsverhouding. Gemiddeld krijgt de Sparta een 8.


Wilmie Janssen

De Sparta ION RXS wordt door Wilmie uitmuntend beoordeeld op het motorgeluid. De computer vindt ze zeer goed afleesbaar en ontwerp, rijeigenschappen en veiligheid scoren goed. De afwerking van de fiets vindt Wilmie redelijk. Gemiddeld beoordeelt ze de Sparta met een 8,5.
De Sparta E-motion C3 krijgt van Wilmie eveneens een uitmuntende beoordeling als het gaat om het motorgeluid. De trapondersteuning scoort zeer goed en de rijeigenschappen redelijk tot goed. Ook de veiligheid vindt ze dik in orde. De E-motion krijgt gemiddeld de beoordeling 8,2.Wilco van den Boom

Wilco is bijzonder tevreden met de Sparta ION RXS. Op elk niveau scoort de fiets hoog, met uitzondering van de schakelprestaties; die vindt hij magertjes. Met name de veiligheid springt er uit; die beoordeelt hij als zeer goed. Ondanks de mindere schakelprestaties vindt Wilco dat de Sparta ION RXS toch ruim voldoende waar voor zijn geld biedt. Hij beoordeelt de fiets dan ook met gemiddeld een 7.
De Sparta E-motion C3 beoordeelt hij op elk gebied goed tot zeer goed. Of het nu gaat om de techniek, de rijeigenschappen of de veiligheid, Wilco vindt deze Sparta een topfiets! Hij geeft hem
dan ook gemiddeld een 8,7.


Sharona Eykenboom

De Sparta ION RXS scoort bij Sharona uitmuntend op comfort en goed op rijeigenschappen. Techniek en design vindt ze voldoende tot redelijk en de veiligheid beoordeelt ze als goed. Design en kleurstelling zijn voldoende, maar kunnen beter. Zij beoordeelt de fiets gemiddeld met een 6,6.
De Sparta E-motion C3 heeft voor Sharona als beste eigenschap de duidelijke computer en het algemene bedieningsgemak, maar de stugheid van het frame vindt ze minder. Al met al vindt ze de Sparta een ruime voldoende waard; gemiddeld een 7,4


Bron: Wijchen4all mei 2012
Fotograaf: Ger Loeffen