Sparta ION Comfort

De SPARTA ION Comfort is door een deskundige vakjury uitgeroepen tot “Fiets van het Jaar 2004”. Verschillende criteria staan bij de beoordeling centraal, zoals constructie, innovatie, design, rij-eigenschappen en prijs-kwaliteitsverhouding.  De mening van de jury is: ‘De ION Comfort is een fiets met een plezierig en natuurlijke trapondersteuning die een nieuwe dimensie geeft en zeker een brede doelgroep zal aanspreken’.

De ION is een stille, comfortabele fiets met een zeer sportief uiterlijk die krap 25 kilo weegt. Afhankelijk van de mate van trapbekrachtiging die de fietser kiest, heeft een vol batterij pakket een actieradius van 35 tot 70 kilometer. Wanneer de snelheid van de fiets boven het wettelijk toegestane maximum komt, schakelt de motor zichzelf uit.

Introductie

Sinds de introductie van de ION in maart 2003 is het met de fiets voorspoedig verlopen. Meer consumenten blijken de stap te durven nemen naar een fiets met trapbekrachtiging. De ervaring van een ‘duwtje in de rug’ slaat aan bij de consument en men ziet de voordelen in van het comfortabele fietsen. 

Aandrijving

De ION is uitgerust met elektronica dat op de achtergrond de elektromotor aanstuurt. Via een krachtsensor in de achternaaf en op basis van de gekozen mate van trapbekrachtiging, berekent de intelligentie in de fiets de benodigde extra energie van de elektromotor en zorgt dat de motor geruisloos en continu vermogen levert. Met behulp van een eenvoudig softwareprogramma wordt de fiets door de rijwielhandelaar afgesteld en kan hij systeemchecks uitvoeren tijdens een reparatie. 

Bedieningsdisplay

Met de afneembare bedieningsdisplay op het stuur bepaalt de fietser zelf de mate van trapbekrachtiging (eco, normal, power) en wordt het licht aan en uitgezet. Daarnaast kan de fietser op het display de afgelegde afstand aflezen en zien wat de vullingsgraad van het batterij pakket nog is. Wanneer de eigenaar van de ION de bedieningsdisplay van het stuur haalt, gaat de ondersteuning op slot. Naast deze ‘startonderbreker’ is de ION uitgerust met een AXA-slot met diefstal-preventie-chip (DCP). 

Batterij pakket

De in het frame weggewerkte, duurzame nikkel metaalhydride-batterijpakket levert een continu vermogen van 24 volt. Opladen van het batterijpakket gebeurt via het normale stopcontact en kan ook als het batterijpakket nog niet helemaal leeg is. De spanning voor de verlichting wordt automatisch omgezet naar zes volt. Wanneer het batterij pakket leeg is, fungeert de motor als dynamo. Daarmee behoort ook een vuilgevoelige dynamo op de voorband tot het verleden.