De kans is groot dat het jou ook weleens overkomen is: je fiets is gestolen. Per jaar worden er naar schatting namelijk maar liefst tussen de 300.000 en 400.000 fietsen gestolen. Het aantal aangiftes ligt flink lager, met 100.000. Het aantal aanhoudingen is in de afgelopen jaar verdrievoudigd: waar dit in 2013 nog maar 290 was, lag dit aantal in 2015 al op 954.

De stijging van het aantal aanhoudingen is te danken aan het aantal lokfietsen dat door de politie wordt ingezet. Dit zijn gewone fietsen, uitgerust met een track & trace systeem. Deze fietsen worden geplaatst op plaatsen waar veel diefstal is. De manier waarop de fiets geplaatst wordt, verschilt. Soms wordt de fiets ergens met een slot aan vast gemaakt en soms niet. Bij diefstal kan de politie direct ingrijpen, maar soms wachten zij ook bewust, zodat ook de heler opgepakt kan worden. Onderstaande afbeelding laat de verhouding lokfietsen-aanhoudingen zien.

Het aantal gestolen fietsen is natuurlijk nog vele malen hoger dan het aantal aanhoudingen. Om ervoor te zorgen dat je (elektrische) fiets niet snel gestolen wordt, nemen wij ook een aantal maatregelen. Wat wij precies doen, kun je hier lezen. Ook gaven wij een tijd terug een aantal handige tips voor het voorkomen van diefstal. Bekijk deze tips hier.