In de week van 19 tot en met 25 september werd de Nationale Fiets Telweek weer gehouden. Tijdens deze week werden 29.000 actieve deelnemers via een app op de voet gevolgd. Deze app registreerde onder andere de snelheid, afstand en het tijdstip. Aan de hand van deze informatie heeft de Fietsersbond conclusies getrokken over de verschillende aspecten van een fietsrit. Uit dit onderzoek kwam een aantal interessante dingen naar voren.

Het aantal gereden kilometers is het meest opvallend. Waar in 2015 ongeveer 38.000 deelnemers verantwoordelijk waren voor 1,2 miljoen fietskilometers, ligt dit in 2016 op 1,8 miljoen met 9.000 deelnemers minder. De Fietsersbond geeft het goede fietsweer als mogelijke verklaring. Ook de stijging van de populariteit van de e-bike is een mogelijke verklaring voor de stijging. Het e-bikegebruik heeft ook invloed op de gemiddelde snelheid van de deelnemers. De snelheid lag in 2016 bijna een halve kilometer per uur hoger dan het jaar ervoor.

Van alle deelnemers gaf precies de helft aan de fiets te gebruiken voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Hieruit blijkt, zoals wij al eerder aangaven, dat de fiets een steeds populairdere vervanger is voor de auto. Vooral met de komst van e-bikes is het fietsen van en naar je werk aantrekkelijker geworden. Van de deelnemers aan de Fiets Telweek gaf al ruim 15% aan gebruik te maken van een e-bike.

Benieuwd welke e-bike bij jou past voor je dagelijkse woon-werkverkeer? Neem een kijkje in onze nieuwe collectie! Ben je benieuwd naar alle bevindingen van de Fietsersbond? Je vindt het volledige overzicht in deze presentatie!