Nederland is natuurlijk een echt fietsland en heeft tegenwoordig zelfs meer fietsen dan inwoners (22 miljoen tegenover 17 miljoen). Het gebruik van de fiets blijft ook steeds verder toenemen: sinds 2004 wordt er 9% meer gefietst en ieder jaar worden er 1 miljoen nieuwe fietsen verkocht, waarvan 25% e-bikes. Met name het gebruik van de e-bike neemt toe, deze is allang niet meer alleen voor recreërende ouderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

De voordelen van fietsen zijn ook duidelijk: het is gezond en het is goed voor het milieu. Maar de vele fietsers in Nederland zorgen ook voor problemen: er gebeuren meer ongelukken waar fietsers bij betrokken zijn, er ontstaan steeds vaker fietsfiles en stallingen zijn vaak overvol.

In welke versnelling zit Nederland als fietsland tegenwoordig? Sinds 2007 ligt de verantwoordelijkheid van het fietsgebied bij decentrale overheden, die zich vooral richten op de aanleg van fietspaden. Dit is alleen niet genoeg om het fietsgebruik te stimuleren: zo zijn ook het fietsbeleid, toewijding aan fietsdoelen en campagnes belangrijk. Om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos blijft verlopen, is het ook belangrijk om ontwikkelingen goed in kaart te brengen. Dit alles moet er voor zorgen dat Nederland een ideaal fietsland blijft!

Bekijk hier de gehele publicatie van het KiM.