Wellicht kan je ons nieuwsbericht van een paar weken geleden nog herinneren, waarin wij schreven over het plan om de high speed e-bike de status ‘brommer’ te geven. Hierdoor zou de fiets onder andere naar de rijbaan verplaatst worden en ook een brommerhelm verplicht worden. Momenteel valt deze speedbike nog onder de noemer ‘snorfiets’.

Deze discussie is al langere tijd gaande en onlangs is een besluit genomen: een brommerhelm zal niet verplicht worden. In plaats hiervan is het voldoende om een sportievere helm te dragen, deze is lichter en ventilerend. Of de speedbike ook naar de rijbaan moet, is nog niet besloten.
Er is veel verzet geweest over de extra regels voor de zogenaamde speed pedelecs. Reden hiervoor is voornamelijk dat de maximaal mogelijke snelheid van 45 km/u vrijwel nooit gehaald wordt, zeker niet binnen de bebouwde kom. Volgens verkeersexperts is het echter, uit het oogpunt van veiligheid, belangrijk dat deze snelle elektrische fiets wel aan regels wordt gebonden. Wat de uiteindelijke uitkomst van deze discussie zal zijn, is nog niet bekend. Wordt ongetwijfeld vervolgd!