We kunnen het vanaf ons vijfde en we gaan ermee door tot ons 81ste. En wist je dat fietsen ons niet alleen slanker, maar ook gelukkiger maakt? ANWB Kampioen heeft een enquete gedaan onder ruim 7.000 lezers en daar kwamen verrassende fietsfeitjes uit. De leukste hebben we voor jou op een rijtje gezet.

Recreatie, werk en school

Het is geen geheim: Nederlanders zijn dol op fietsen. Nederland telt circa 18 miljoen fietsen. We schakelen onze tweewieler het meest in voor een recreatief tochtje (84%). Ook pakken we de fiets vaak om op het werk te komen (44%). Verder beschouwt 27% van de fietsers het als hun sport. En nog eens 13% gebruikt ‘m voor praktische redenen zoals boodschappen doen, kinderen wegbrengen en ritjes naar de sportclub. 39% ploetert door weer en wind, terwijl 61% het meest in de zomer fietst.

Fietsroutes en -knooppunten zijn populair

Bijna negen van de tien fietsers maken fietstochten en volgen routes. Opvallend is dat bijna iedereen wel eens gebruik heeft gemaakt van knooppuntenroutes, gemiddeld maar liefst 44 keer. De ervaringen zijn zeer positief. We vinden ze ‘zeer goed’, ‘handig’, ‘praktisch’, ‘gemakkelijk’ en ‘een prima uitvinding’.

Kan het veiliger?

Als het aan 73% van de ondervraagden ligt niet. De Nederlandse fietspaden zijn volgens deze meerderheid veilig genoeg. De rest ziet verbeterpunten in onderhoud (bestrating, boomwortels), verbreding van de fietspaden, verbieden van gemotoriseerd verkeer, minder fietspaaltjes, minder haakse bochten en meer eenrichtingsverkeer. En het weggebruik van mede-fietsers kan wel wat beter, vindt 51%. Vooral jongeren en wielrenners zouden de regels aan hun laars lappen. 

Slank en blij

Omdat we de lichaamslengte en het gewicht aan de fietsers hebben gevraagd, konden we de Body Mass Index uitrekenen (BMI). De BMI geeft een indicatie van het overgewicht en wat blijkt? Hoe vaker we fietsen, hoe lager onze BMI, dus hoe slanker we zijn. En fietsen blijkt niet alleen goed voor ons lichaam. Wanneer we vaker gebruik maken van onze fiets voelen we ons gelukkiger.

Doe het zelven

We zorgen goed voor de fiets waar we het meest op rijden. Het onderhoud van onze tweewieler krijgt het gemiddelde rapportcijfer 8. Bijna twee van de 10 fietsers doen al het onderhoud zelf, 56% doet het deels zelf en laat ook een deel door iemand anders doen en de rest (26%) laat alles doen door anderen. Dat is dan meestal een fietsenmaker (84%) of een familielid (18%).

Wie is de BOB

Acht van de tien fietsers drinken zo nu en dan alcohol, maar wanneer deze groep met de fiets weggaat, drinkt 30% nooit. 41% van hen doet dat wél en neemt nooit meer dan twee glazen. De rest (29%) drinkt soms drie glazen of meer onder het mom: ‘Het is veiliger dan de auto nemen’, ‘Ik fiets alleen maar korte afstanden’ of ‘Ik neem juíst de fiets om te kunnen drinken’. De groep die nooít drinkt tijdens het fietsen is gemiddeld 56 jaar, de groep die soms drie glazen en meer drinkt wanneer ze de fiets gebruiken, is gemiddeld 45 jaar.

 Bron: ANWB Kampioen, april 2014