Ondanks dat er regelmatig berichten in de media opduiken dat het opladen van accu’s straks binnen een paar minuten kan, duurt het opladen van een accu van een e-bike toch echt nog een stuk langer. Hoe lang duurt het nog voor de accu óf veel sneller opgeladen is óf er veel langer over doet voor hij leeg is (meer capaciteit in een accu)?

SNELLER LADEN OF MEER CAPACITEIT

Op korte termijn is het niet realistisch dat accu’s supersnel geladen zullen worden. Vaak worden dit soort claims gedaan naar aanleiding van een experiment in een optimale omgeving. Daarnaast heeft een nieuwe stap in batterijtechniek vaak betrekking op 1 onderdeel van de accu. In de praktijk werkt dat echter niet zo. Niet alleen moet er in de praktijk een hele batterij worden getest en niet alleen 1 onderdeel, er spelen dan ook veel meer factoren een rol, waaronder veiligheid.

De wens is dat accu’s op twee hoofdvlakken worden verbeterd: meer capaciteit en sneller opladen. Een grotere capaciteit betekent echter in de regel een langere laadtijd. Het ene voordeel heeft dus vaak een ander nadeel.

De geleerden zijn er nog niet over uit, maar denken niet dat er grote stappen gezet zullen worden in de aankomende 20 jaar. Het opladen van de accu zal de aankomende jaren dus nog steeds wat tijd in beslag nemen.