Sparta heeft het 100 jarig bestaan gevierd met een bijzonder wereldrecord. Met 271 elektrische fietsen in een aaneengesloten rij is een afstand van 3,2km afgelegd. Goed voor een officieel Guinnes World Record ®. Het record is erkend door de speciaal overgekomen Guiness World Record ® jury.

Bekijk hier de de Wereldrecord compilatievideo

Exact op 1 september 1917 is Sparta opgericht en al snel raakte het bedrijf in de ban van de fiets met hulpmotor. Het kon dan ook niet anders of de recordpoging moest plaatsvinden op de elektrische fiets.

Lees meer over het 100 jarig bestaan

Aanvoerder van de colonne was wielerlegende Joop Zoetemelk. De wereldkampioen en tourwinnaar reed op kop met een speciaal ontworpen fiets: de Sparta Vedette R1z Jubileum e-bike met daarin verwerkt een stukje van de trui die hij in 1980 droeg toen hij zijn winnende Tour de France reed. Achter hem reed een lange keten van overige deelnemers die zich massaal hadden opgegeven om mee te doen met de viering van 100 jaar Sparta. De route voerde dwars door de bossen bij Apeldoorn. De thuishaven van Sparta.

In het frame van elke Vedette R1z Jubileum zit een stukje verwerkt van het shirt dat Zoetemelk in 1980 aan had tijdens de Tour de France. In totaal zijn er 100 exemplaren van deze bijzondere elektrische fiets te koop. Van elke verkochte fiets gaat 100 euro naar de Hartstichting. 

Lees meer over de Vedette R1z Jubileum