Stagiair HBO/WO Afstudeeropdracht – Klimatologische effecten op E-Bikes

03-02-2016

Accell Group N.V. is een sterke, ambitieuze organisatie en richt zich internationaal op de midden- en hogere segmenten van de markt voor fietsen, fietsonderdelen & accessoires. De onderneming heeft marktleidende posities in Nederland, België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Finland, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In Europa is Accell Group marktleider in fietsen gemeten in omzet. Accell Nederland B.V. maakt onderdeel uit van Accell Group N.V. en is gevestigd in Apeldoorn en Heerenveen. Accell Nederland B.V. ontwikkelt, produceert en verkoopt fietsen en onderdelen onder de merknamen Batavus, Juncker Bike Parts, Koga, Loekie, Sparta, Van Nicholas en XLC-components. De organisatie speelt sterk in op de veranderende consumentenmarkt door innovatie in product en marketing.

Binnen Accell Nederland bevindt zich de afdeling E-Bike Competence Center(EBCC). Dit is een aparte afdeling waar de e-bike componenten zoals elektromotoren, batterijpakketten, displays en sensoren worden ontwikkeld en getest. De afdeling bestaat uit verschillende disciplines op het gebied van software, elektronica en mechanica. Het EBCC beschikt over diverse testapparatuur benodigd voor het valideren van e-bikes en de bijbehorende componenten. Zo zijn er diverse proefstanden voor het simuleren van praktijksituaties, een klimaatkamer met ingebouwde proefstand voor een complete fiets en diverse apparatuur voor het valideren van elektrische componenten. Het EBCC is gevestigd in Apeldoorn.

Wij zijn momenteel op zoek naar de invulling van een

Afstudeeropdracht – Klimatologische effecten op E-Bikes

Doel van de opdracht
Het ontwikkelen van een methode om de invloeden te simuleren welke inwerken op een e-bike systeem (motor, controller, display en sensoren) gedurende de gestelde levensduur, teneinde een kwaliteitsoordeel over het e-bike systeem te kunnen vellen. Hierbij rekening houdend met alle in de praktijk voorkomende invloeden als fysieke en elektrische belasting van het e-bike systeem, klimatologische invloeden als temperatuur, regen en condensatie.
De primaire focus van de opdracht ligt op het ontwikkelen van een simulatie welke toepasbaar is in combinatie met de bij EBCC aanwezige klimaatkamer waar elektrische fietsen in hun geheel in kunnen worden getest.

Kader van de opdracht
De opdracht beperkt zich primair tot de mogelijkheden die het bestaande testsysteem biedt. De opdracht heeft voornamelijk betrekking op de klimatologische effecten en de invloed daarvan op het e-bike systeem. De elektrische en fysieke belasting van het e-bike systeem zal echter ook een rol spelen omdat er een sterke relatie ligt met het detecteren van abnormaal gedrag in combinatie met klimatologische effecten.

Eindproduct van de stage
Het eindproduct van de stage bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Beschrijving van de relevante invloeden tijdens de levensduur van een e-bike.
 • Kwantificering van de variabelen gerelateerd aan de technische levensuur van een e-bike 
 • Een meet-/simulatie programma met behulp van de klimaatkamer
 • Aanbevelingen

Profiel

 • Relevante studie en richting zoals HBO/WO Autotechniek / Werktuigbouwkunde
 • Elektrotechnische basiskennis
 • Mechanische basis kennis
 • Kennis van en ervaring met statistische analyses
 • Doelgericht, Initiatiefrijk en zelfstandig
 • Praktische instelling
 • Leergierig
 • Communicatief vaardig in Nederlands en Engels
 • Gezonde interesse in techniek

Overige informatie
Afstudeerperiode: per eerst mogelijke datum, in onderling overleg.

Voor verdere informatie kun je contact opnemen met:
Rene Bolt
Manager EBCC
r.bolt@accell-ebcc.com
+31 (0) 55 357 87 00

Je motivatiebrief en CV kun je sturen naar Ans van den Hoek (P&O): sollicitatie@accell.nl