Wat is een speed pedelec?

Wat is een speed pedelec?

Een speepedelecspeedbike of high speed e-bike. Je hebt er misschien wel eens van gehoord of zelfs iemand op een speed pedelec zien fietsen. Het is een e-bike met ondersteuning tot wel 45 kilometer per uur. De speed pedelec wordt vooral gebruikt door mensen die hun dagelijkse rit naar bijvoorbeeld het werk avontuurlijker en gezonder willen maken. Voor een speed pedelec gelden wel andere regels dan voor een standaard e-bike.

Waarin verschilt een speed pedelec van een normale e-bike?

Het grootste verschil tussen een speed pedelec en een normale e-bike is de snelheid. Een e-bike ondersteunt tot 25 km/u terwijl een speed pedelec tot wel 45 kilometer kan ondersteunen. Een speed pedelec heeft een paar kenmerken die een e-bike niet heeft. Zo is een speed pedelec voorzien van een spiegel, een claxon en remlicht. Bovendien staat de verlichting van een speed pedelec altijd aan, zodat je altijd opvalt in het drukke verkeer. Doordat een speed pedelec in dezelfde categorie valt als een bromfiets, zijn een helm en een rijbewijs verplicht.

Waarin verschilt een speed pedelec van een normale e-bike?
Hoe werkt een speed pedelec?

Hoe werkt een speed pedelec?

Een snelle e-bike wordt ook wel eens speedbike of high speed e-bike genoemd. Een speed pedelec verschilt op een aantal punten van een e-bike. Een speed pedelec geeft je een ondersteuning tot wl 45 km/u en deze snelheid is natuurlijk even wennen. De hogere topsnelheid van een speed pedelec heeft vooral te maken met het soort motorsysteem op de e-bike.

Actieradius

We krijgen vaak de vraag hoever je kan fietsen op een speed pedelec. Dit wordt ook wel de actieradius van een speed pedelec genoemd. Die vraag is meestal niet zo makkelijk te beantwoorden omdat je met een aantal factoren rekening moet houden. Zo kan je denken aan het weer, wegdek, het totale gewicht en de ondersteuningsstand waarin je rijdt. We vertellen je graag alles wat je moet weten over de afstand die je af kan leggen met je speed pedelec.

Actieradius
Dit kost een speed pedelec

Dit kost een speed pedelec

Er zijn verschillende speed pedelecs met verschillende prijsniveaus. Een speed pedelec is natuurlijk een flinke uitgave, dat begrijpen we. Daarom helpen we je graag met al je vragen. Een vraag die we recent kregen was of er nog extra kosten bij de aanschaf van een speed pedelec komen. Het antwoord daarop is ja, die zijn er.

Let hierop bij het kopen van een speed pedelec

  • Je moet 16 jaar of ouder zijn 
  • Je moet in het bezit zijn van een geldig brommercertificaat of rijbewijs AM 
  • Je speed pedelec moet geregistreerd zijn bij het RDW en verzekerd zijn met een WA-verzekering 
Let hierop bij het kopen van een speed pedelec
Zijn er speciale regels voor speed pedelecs?

Zijn er speciale regels voor speed pedelecs?

Omdat voor een speed pedelec dezelfde regels gelden als voor een bromfietsen, is het verstandig om je even in te lezen. Per provincie kunnen afwijkende regels voorkomen. Er is een handige routeplanner voor speed pedelecs waarop je precies ziet waar je wel en niet mag rijden. 

Hoe vraag ik een kenteken aan?

Hoe vraag ik een kenteken aan?

Als je jouw speed pedelec bij een RDW-geregistreerde dealer koopt, dan verzorgt de dealer je aanvraag en het kenteken. Vraag dus aan je dealer of hij een RDW-registratie heeft. Koop je een goedgekeurde speed pedelec, maar zonder kenteken? Dan kun je een afspraak maken bij het RDW voor een keuring, een afspraak maak je op de website van het RDW. Hoe dit allemaal werkt, leggen we je graag uit.

Bekijk speed pedelecs en maak een testrit

Nadat je je hebt georiënteerd en meer te weten bent gekomen over speed pedelecs, adviseren we je om een testrit te maken. Alleen op deze manier kun je echt ervaren en aanvoelen of een speed pedelec geschikt voor je is. Sparta biedt verschillende mogelijkheden tot het maken van een testrit.

Bekijk speed pedelecs en maak een testrit
Twijfel je nog?

Twijfel je nog?

Wij helpen je graag!

Bij Sparta vind je een uitgebreid aanbod van e-bikes. Zo is er voor iedereen een passende e-bike. In de actuele brochure vind je ons complete assortiment, deze download je makkelijk via de brochure pagina. Zo kan je rustig nog eens alles nalezen. Wil je ook op de hoogte blijven van nieuwe Sparta e-bikes en hulp bij het vinden van jouw perfecte e-bike, meld je dan ook direct aan voor de nieuwsbrief.