Hoe ver kan ik fietsen met een speed pedelec?

We krijgen vaak de vraag hoever je kan fietsen op een speed pedelec, ook wel de actieradius van een speed pedelec genoemd. Die vraag is meestal niet zo makkelijk te beantwoorden omdat je met een aantal factoren rekening moet houden zoals weer, wegdek, je gewicht en de ondersteuningsstand waarin je fietst. We vertellen je graag alles wat je moet weten over de afstand die je af kan leggen met je snelle e-bike.  

De accu van een speed pedelec

Het belangrijkste onderdeel van de actieradius van een speed pedelec is de accu. De capaciteit van je accu bepaalt hoe ver je fietsen. Accu’s voor speed pedelecs zijn er in verschillende formaten, maar meestal worden ze geleverd met een 500Wh of 625Wh accu. Het is mogelijk om een extra accu aan te sluiten via een zogeheten range extenderDaarmee kan je zelfs tot 1125Wh aan capaciteit krijgen. Hoever je daarmee komt is echt afhankelijk van de eerder genoemde factoren. Maar er zijn wel standaarden. De beste manier om dat te zien is via de handige calculator van Bosch. Daarmee krijg je de beste benadering van je actieradius.  

De accu van een speed pedelec
Factoren die de actieradius van je speed pedelec beïnvloeden

Factoren die de actieradius van je speed pedelec beïnvloeden

Weer 
Wanneer het bijvoorbeeld hard waait en jij moet er tegenin fietsen, dan zal je extra kracht moeten leveren om vooruit te komen. Gelukkig doet de elektrische motor dat voor je, maar het heeft wel invloed op je actieradius. Ook vrieskou heeft een flinke impact. Dat komt doordat de accu dan minder presteert dan gebruikelijk.  

Wegdek 
Slecht wegdek, heuvels of misschien eventjes geen verharde weg. Hoe groter de rolweerstand of de helling van het wegdek, hoe meer kracht je elektrische motor moet leveren en hoe sneller de accu leegraakt waardoor je minder ver kan fietsen op je speed pedelec 

Gewicht 
Hoe zwaarder de fiets bepakt is (of hoe groter je eigen gewicht is) hoe harder de elektrische motor van je speed pedelec moet werken om vooruit te komen. Hierdoor raakt je accu eerder leeg en wordt je actieradius minder. 

Ondersteuning 
De turbostand is natuurlijk heel erg spannend (en erg leuk), maar altijd in de hoogste ondersteuning fietsen zorgt er wel voor dat je accu eerder leegraakt en zo ook de actieradius van je speed pedelec minder wordt. 

Hoe kan ik zo ver mogelijk fietsen met mijn speed pedelec?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je zover mogelijk kan fietsen. Uiteraard zo min mogelijk in de hoogste ondersteuningsstand rijden. En wanneer je wegrijdt start je in een lichtere versnellingen, dan hoeft de motor niet zoveel kracht te leveren. Aan zaken als het weer, het wegdek en je gewicht kun je natuurlijk niet direct iets veranderen. Houd rekening bij het kopen van je e-bike of speed pedelec dat je het beste voor een iets ruimere actieradius kan kiezen, zodat je ondersteuning niet uitvalt. Gebeurt dat wel, geen zorgen. Je kan gewoon blijven fietsen, maar dat is natuurlijk niet zo fijn als met een werkende ondersteuning.  

Hoe kan ik zo ver mogelijk fietsen met mijn speed pedelec?
Bekijk speed pedelecs en maak een testrit

Bekijk speed pedelecs en maak een testrit

Nadat je je hebt georiënteerd en meer te weten bent gekomen over speed pedelecs, adviseren we je om een testrit te maken. Alleen op deze manier kun je echt ervaren en aanvoelen of een speed pedelec geschikt voor je is. Sparta biedt verschillende mogelijkheden tot het maken van een testrit.