Hoe een speed pedelec werkt

Een speed pedelec is een snelle e-bike die wel tot 45 kilometer per uur kan. Deze snelle e-bike wordt ook wel eens speedbike of high speed e-bike genoemd. Een speed pedelec verschilt op een aantal punten van een e-bike. Hoe een speed pedelec precies werkt leggen we je graag uit op deze pagina. Bekijk de uitlegvideo of lees verder. 

Uit welke onderdelen bestaat een speed pedelec?

Een speed pedelec bestaat hoofdzakelijk uit een aantal onderdelen. Een frame, een motorsyteem, een aandrijflijn en een stuur, zadel en natuurlijk wielen en banden. Tot zover is het nog niet heel anders dan een standaard e-bike. Een paar onderscheidende onderdelen zijn de achteruitkijkspiegel en de toeter. Maar het grootste verschil tussen een e-bike en een speed pedelec is dat een speed pedelec een hogere topsnelheid heeft dan een e-bike. Dat heeft vooral te maken met het soort motorsysteem op de e-bike en hoe deze begrensd is. Door dit motorsysteem valt een speed pedelec onder dezelfde regelgeving als een bromfiets.

Uit welke onderdelen bestaat een speed pedelec?
De motor van een speed pedelec

De motor van een speed pedelec

Alle speed pedelecs zijn namelijk voorzien van e-bike motoren met meer vermogen dan een e-bike. Zo zijn de speed pedelecs van Sparta voornamelijk voorzien van een Bosch Performance CX middenmotor. Om het helemaal technisch te maken zijn deze motoren voorzien van maar liefst 75Nm koppel en geven ze tot wel 340% de trapkracht die je produceert. Dat houdt heel makkelijk gezegd in, dat alle kracht die je in de pedalen stopt er 3,4 zo groot uitkomt. Daarom haal je met een speed pedelec makkelijk snelheden die boven de 30 kilometer per uur liggen, zonder dat je jezelf in het zweet werkt. Speed pedelecs hebben altijd een midden- of achterwielmotor. 

Fietsen op een speed pedelec

Je zult merken dat fietsen op een speed pedelec heel anders is dan een normale fiets of een e-bike. Dat heeft te maken met het soort ondersteuning van de motor zoals eerder gezegd. Op een speed pedelec kan je in een hogere ondersteuningststand behoorlijk snel optrekken en zit je gauw boven de 30 kilometer per uur. Maar wil je de 45 kilometer per uur bereiken, dan zul je zelf ook wel flink wat inspanning moeten leveren. Daarom fiets je vaak tussen de 30 tot 35 kilometer per uur. 

Fietsen op een speed pedelec
Speed pedelecs bekijken en testen

Speed pedelecs bekijken en testen

Sparta heeft een speed pedelec in de collectie. Wil je een speed pedelec in het echt zien, of wil je deze graag testen? Bezoek dan ons testcenter De Fietser in EdeZorg wel dat je van te voren een afspraak maakt en je rijbewijs meeneemt.