Kenteken op een speed pedelec

Sinds 1 januari 2017 is de regelgeving rondom speed pedelecs veranderd. Een speed pedelec moet altijd voorzien zijn van een geel kenteken. Dat komt omdat hij tot wel 45 km/u kan en daarom als een bromfiets wordt gezien. Hierdoor dien je dus een geldig kenteken op je speed pedelec te hebben. Bekijk de video van onze uitlegserie Sparta Xplains of lees verder op de pagina. 

Heeft elke e-bike een kenteken nodig?

Heeft elke e-bike een kenteken nodig?

Een normale elektrische fiets heeft geen kenteken nodig. Het verschil zit in de snelheid waarmee je kan fietsen. E-bikes die boven de 25 km/u kunnen, worden niet gezien als gewone elektrische fiets, maar als speed pedelec. Voor de wet valt een pedelec in dezelfde categorie als een brom- of snorfiets. 

Mijn elektrische fiets gaat iets harder dan 25 km/u is het dan een speed pedelec?

Sommige elektrische fietsen gaan in de praktijk soms net iets harder dan 25 km/u als je flink bijtrapt. Als de snelheid van je fiets niet boven de 27,5 km/u komt dan is het in bijna alle gevallen een normale elektrische fiets. 

Waar vraag ik het kenteken van mijn speed pedelec aan?

Als je jouw speed pedelec bij een RDW-geregistreerde dealer koopt, dan verzorgt de dealer je aanvraag en het kenteken. Vraag dus aan je dealer of hij een RDW-registratie heeft.  

Koop je een goedgekeurde speed pedelec, maar zonder kenteken? Dan kun je een afspraak maken bij het RDW voor een keuring, een afspraak maak je op de website van het RDW.   

Let op: Het rijden op een speed pedelec zonder kenteken is niet toegestaan en kan een fikse boete als gevolg hebben. Heb je nog geen kenteken en wil je jouw speed pedelec laten keuren bij het RDW en daarnaartoe fietsen? Vraag dan een eendagskenteken aan voordat je erop fietst.  

Is je speed pedelec eenmaal gekeurd, dan moet je nog een aantal dagen wachten op je kentekenbewijs. Met dat bewijs kan je een kenteken laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant.  

Waar vraag ik het kenteken van mijn speed pedelec aan?

Hebben de speed pedelecs van Sparta een typegoedkeuring?

Alle speed pedelecs van Sparta zijn goedgekeurd door het RDW en hoeven niet nog een keer gekeurd te worden. Dit geldt bijvoorbeeld wel voor sommige geïmporteerde speed pedelecs of een zelfgebouwde speed pedelecs 

Wat kost een kenteken voor een speed pedelec?

Wat kost een kenteken voor een speed pedelec?

De actuele kosten van een registratie voor een speed pedelec vind je op de website van het RDW in een handig overzicht.

Speed pedelecs bekijken en testen

Sparta heeft een speed pedelec in de collectie. Wil je een speed pedelec in het echt zien, of wil je deze graag testen? Bezoek dan ons testcenter De Fietser in EdeZorg wel dat je van te voren een afspraak maakt en je rijbewijs meeneemt. 

Speed pedelecs bekijken en testen