Van plan een speed pedelec te kopen?

Ben je van plan een speed pedelec aan te schaffen, dan is het slim om op een aantal zaken te letten. We leggen je graag uit waaraan je kunt denken bij het kopen van je speed pedelec. Bekijk de uitlegvideo of lees verder op de pagina. 

Mag ik rijden op een speed pedelec?

Mag ik rijden op een speed pedelec?

Een speed pedelec of ook wel een high speed e-bike genoemd is een e-bike die tot wel 45 kilometer per uur kan. Dit soort e-bikes valt onder dezelfde regelgeving als brommers. De belangrijkste regels zijn:  

  • Je moet 16 jaar of ouder zijn 
  • Je moet in het bezit zijn van een geldig brommercertificaat of rijbewijs AM 
  • Je speed pedelec moet geregistreerd zijn bij het RDW en verzekerd zijn met een WA-verzekering 

Zo zijn er nog een aantal regels waar je aan moet voldoen om veilig en zonder zorgen te rijden op een speed pedelec 

Welke afstand wil je afleggen met je speed pedelec?

Veel mensen vervangen hun autoritten door op een speed pedelec te rijden. Meestal rijden ze zo’n 20 tot 35 kilometer per enkele rit. Fiets je in de turbostand, dan is het meestal wel tijd om weer bij te laden. Daarom is het handig ook een lader op je werk te hebben.  

De accu 
Een speed pedelec werkt op basis van een accu die dit soort afstanden aankan, meestal zo’n 500Wh tot 625WhHoever je met dit soort accu’s komt heeft wel te maken met welke ondersteuningstand je gebruikt, wat voor weer het is en andere factoren die je actieradius beïnvloeden 

Sommige speed pedelecs van Sparta zijn uit te breiden met een zogenaamde range extender (Bosch) waardoor je nog verder kan fietsen. Hiermee kun je momenteel tot wel 1125Wh krijgen (ong. 200km). Hoever je daarmee komt is goed uit te rekenen met deze superhandige calculator van Bosch.

Welke afstand wil je afleggen met je speed pedelec?
Kies je voor een sportieve of comfortabele speed pedelec?

Kies je voor een sportieve of comfortabele speed pedelec?

Je kan natuurlijk zelf kiezen hoe sportief je die dagelijkse rit naar je werk wilt afleggen. Zit je liever wat meer voorover, dan kies je voor een sportievere speed pedelec. Zit je liever wat comfortabeler, dan kies je een wat meer comfortabele zit.

De motor van een speed pedelec 
De motor van een speed pedelec is bepalend. Je kunt kiezen tussen een achterwiel- en een middenmotor. De speed pedelecs van Sparta maken allemaal gebruik van een middenmotor.

Speed pedelecs bekijken en testen

Sparta heeft een speed pedelec in de collectie. Wil je een speed pedelec in het echt zien, of wil je deze graag testen? Bezoek dan ons testcenter De Fietser in EdeZorg wel dat je van te voren een afspraak maakt en je rijbewijs meeneemt. 

Speed pedelecs bekijken en testen