Het verschil tussen een e-bike en een speed pedelec

Een speed pedelec, kent verschillende namen. Zoals high speed e-bike, speedbike of snelle e-bike. Het is eigenlijk een snelle e-bike, maar je moet wel aan andere regels voldoen dan bij een e-bike. De verschillen tussen deze twee leggen we graag voor je uit!  Bekijk de uitlegvideo of lees verder op de pagina. 

Snelheid van een speed pedelec vs e-bike

Het grootste verschil is natuurlijk de snelheid tussen deze twee. Een e-bike kan tot 25 km/u terwijl een speed pedelec tot wel 45 kilometer kan. Dat heeft te maken met het type motorsysteemmaar vooral met de begrenzing van de snelheid van een e-bike 

Snelheid van een speed pedelec vs e-bike
Een helm is verplicht op een speed pedelec

Een helm is verplicht op een speed pedelec

Doordat een speed pedelec in dezelfde categorie valt als een bromfiets, is een helm verplicht. Gelukkig zijn er speciale helmen voor speed pedelecs. Die zijn net iets lichter van gewicht en kleiner dan een normale bromfietshelm, maar wel steviger dan een normale fietshelm. Vraag je Sparta dealer naar de juiste helm voor jouw toekomstige speed pedelec. 

Geen bel maar een toeter

Een speed pedelec heeft nog een opvallend kenmerk, namelijk een zeer luide toeter. Door de snelheid waarmee je fietst is het nodig om andere weggebruikers tijdig te laten weten dat je eraan komt. Hierdoor heeft de toeter van een speed pedelec een flink volume en een kenmerkend geluid.  

Geen bel maar een toeter
Achteruitkijkspiegel van een speed pedelec

Achteruitkijkspiegel van een speed pedelec

Een ander detail aan de speed pedelec is een achteruitkijkspiegel. Hiermee zie je andere weggebruikers achter je. Wel zo veilig als je ook op de rijbaan fietst en af moet slaan. 

WA-Verzekering is verplicht op een speed pedelec

Als je met een speed-pedelec gaat fietsen, dan heb je een WA-verzekering nodig voordat je de weg op mag. Dit is bij een normale e-bike niet verplicht.  

Een speed pedelec is duurder

Speed pedelecs zijn duurder dan de meeste e-bikes. Dit komt door het gebruik van duurdere e-bike systemen, frames en duurzamere onderdelen. 

Een speed pedelec is duurder
Dit zijn de verschillen

Dit zijn de verschillen

Dit zijn de grootste verschillen tussen een e-bike en een speed pedelec. Er zijn er nog wel meer, maar met dit overzicht weet je hopelijk voldoende om een keuze te maken.

Speed pedelecs bekijken en testen

Sparta heeft een speed pedelec in de collectie. Wil je een speed pedelec in het echt zien, of wil je deze graag testen? Bezoek dan ons testcenter De Fietser in EdeZorg wel dat je van te voren een afspraak maakt en je rijbewijs meeneemt. 

Speed pedelecs bekijken en testen