Over de speed pedelec

Een speepedelecspeedbike of high speed e-bike. Je hebt er misschien wel eens van gehoord of zelfs iemand op een speed pedelec zien fietsen. Het is een e-bike met ondersteuning tot wel 45 kilometer per uur. De speed pedelec wordt vooral gebruikt door mensen die hun dagelijkse rit naar bijvoorbeeld het werk avontuurlijker en gezonder willen maken. Voor een speed pedelec gelden wel andere regels dan voor een standaard e-bike.

Wil jij meer informatie over speed pedelecs? Bekijk de uitlegvideo of lees verder op de pagina en kom alles te weten over deze snelle e-bikes!  

Is een speed pedelec een fiets, e-bike of een brommer?

Door de overheid wordt een speed pedelec als brommer gezien, daarom heb je er ook een speciale helm en een registratie bij het RDW voor nodig. Van het RDW krijg je dan een geel kentekenplaatje. Op een speed pedelec is ook een achteruitkijkspiegel, een claxon en remlicht verplicht. Je mag, net zoals bij een brommer, niet zomaar overal rijden met een speed pedelec, hiervoor gelden per provincie speciale regels. 

Is een speed pedelec een fiets, e-bike of een brommer?
Hoe werkt de ondersteuning van een speed pedelec?

Hoe werkt de ondersteuning van een speed pedelec?

De ondersteuning van een speed pedelec werkt niet heel veel anders dan die van een standaard e-bike. Alleen kan je hogere snelheden halen, tot wel 45 kilometer per uur. Hiervoor moet je zelf natuurlijk ook de nodige inspanning voor leveren. De speed pedelecs van Sparta zijn voorzien van een motor met trapkrachtondersteuning. Dat houdt in dat de kracht die je levert, vergroot wordt door de motor van de fiets. Hoe harder je wilt fietsen, hoe meer kracht je zelf moet leveren. 

Welke helm heb ik nodig voor een speed pedelec?

Voor het fietsen op een speed pedelec is een helm nodig met het NTA 8776 keurmerk. Er zijn speciale helmen op de markt die geschikt zijn voor het fietsen op een speed pedelec. Deze zijn lichter dan bijvoorbeeld een standaard brommerhelm, maar bieden wel genoeg bescherming voor de snelheid waarmee je fietst. Laat je goed voorlichten door je Sparta dealer bij de aanschaf van zo’n speed pedelec helm. Merken als Abus en Cratoni hebben goede speed pedelec helmen. 

Welke helm heb ik nodig voor een speed pedelec?
Speed pedelecs bekijken en testen

Speed pedelecs bekijken en testen

Sparta heeft een speed pedelec in de collectie. Wil je een speed pedelec in het echt zien, of wil je deze graag testen? Bezoek dan ons testcenter De Fietser in EdeZorg wel dat je van te voren een afspraak maakt en je rijbewijs meeneemt.