Fietsen tot 45 km per uur

Een e-bike is een handige vervanger van een gewone fiets. Lange afstanden worden gemakkelijker overbrugd dankzij de elektrische ondersteuning, waarmee je tot 25 kilometer per uur gaat. Maar gaat zo’n regular e-bike niet hard genoeg? Dan is een high speed e-bike, ook wel speedbike genoemd, misschien wel iets voor jou! Met deze snelle fiets kun je snelheden behalen tot wel 45 km per uur. 

Fietsen tot 45 km per uur
Woon-werkverkeer met een speedbike

Woon-werkverkeer met een speedbike

Een speedbike is met uitstek geschikt als vervanger voor de auto, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. Wil jij snel op je werk zijn en sportief bezig zijn, zonder bezweet aan te komen op je werk? Dan is dit een ideaal vervoersmiddel! Nóg een voordeel: je staat nooit meer in de file!

Speedbikes en de wetgeving

Op dit moment gelden de regels voor snorfietsen ook voor speedbikes. Om op een high speed e-bike te mogen rijden moet je minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een AM- of B-rijbewijs. Met een speedbike mag je maximaal 25 km per uur fietsen. Dit mag alleen op fietspaden en de speedbike moet WA verzekerd zijn. Daarnaast moet een speedbike net als een snorfiets voorzien zijn van een blauw kentekenplaatje. Je kunt met een high speed e-bike sneller rijden dan het limiet voor snorfietsen, maar je mag op dit moment nog niet met de speedbike op de openbare weg. Het dragen van een helm op de speedbike is nog niet verplicht, maar wel aan te raden.

Vanaf 1 januari 2017 veranderen de Europese regels. Dan gelden de regels die ook gelden voor bromfietsen. Je hebt dan een geel kentekenplaatje nodig op je speedbike en je mag dan ook maximaal 45 kilometer per uur rijden. Er wordt op dit moment nog onderzoek gedaan over welke plek op de weg veilig en verantwoord is. Een integraalhelm of brommerhelm zal niet nodig zijn, een sportieve helm is al genoeg.

Speedbikes en de wetgeving
Fietsplan

Fietsplan

Het bekende fietsplan is natuurlijk afgeschaft, maar dat betekent niet meer dat een fiets aanschaffen via je werkgever niet meer mogelijk is. Er bestaat namelijk de Werkkostenregeling (WKR). Je werkgever mag je (maximaal) 19 cent per kilometer geven als kilometervergoeding. Ook kan je werkgever je een renteloze lening geven voor de aanschaf van een fiets. Deze is zo afbetaald als je de kilometervergoeding gebruikt voor het aflossen van de lening! Meer weten? Lees snel verder!

Doe de elektrische fietskiezer

Het is belangrijk om een e-bike te kopen die past bij je wensen en behoeftes. Ben je er nog niet helemaal uit welke fiets het best bij je past? Start dan de elektrische fietstest en kom erachter welke fiets het beste bij jou past. In maximaal 7 vragen vind je jouw ideale e-bike.

Doe de elektrische fietskiezer
Maak een testrit

Maak een testrit

Nadat je je hebt georiënteerd en meer te weten bent gekomen over elektrische fietsen, adviseren wij je om een testrit te maken. Een testrit is van groot belang om tot de juiste keuze te kunnen komen.

Wij raden je daarom aan om een gratis en vrijblijvende testrit te maken bij één van de 601 E-bike Testcenters in de buurt. 

Liever wat minder snel?

Ben je op zoek naar een e-bike, maar heb je liever geen high-speed e-bike? Sparta biedt ook een ruim aanbod regular e-bikes, met ondersteuning tot 25 km per uur.

Liever wat minder snel?