Fietsen tot 25 km per uur

Fietsen tot 25 km per uur

Reguliere e-bikes halen een snelheid van maximaal 25km per uur met trapondersteuning. Daarmee is een elektrische fiets enorm geschikt voor woon-werk verkeer. Ter vergelijking, op een reguliere fiets is de gemiddelde snelheid ongeveer 16-17 km per uur. Het voordeel van een elektrische fiets is dat je niet meer bezweet op je werk aankomt. Het voelt eigenlijk altijd alsof je de wind in de rug hebt.

Als je op een reguliere e-bike sneller fietst dan 25km per uur stopt de trapondersteuning. Dit zorgt ervoor dat je fiets niet onder aanvullende regels valt of als snorfiets gezien kan worden. Je hebt dus geen helm, blauw plaatje, verzekering of rijbewijs nodig. High speed e-bikes kunnen wel tot 45km per uur en daar gelden dan ook andere regels voor.

Fietsen tot 45 km per uur

Met een speedbike fiets je tot maximaal 45km per uur als je zelf mee trapt. Een high speed e-bike valt daarmee nu nog onder de wetgeving van een snorfiets. Dat wil zeggen dat er een blauwe kentekenplaat op de fiets zit. Daarnaast zijn een brommerrijbewijs en een verzekering verplicht. Een helm is niet verplicht, maar wel aan te raden. Met een high speed e-bike moet je op het moment nog fietsen op het fietspad. Vanaf 1 januari 2017 behoort de high speed e-bike voor de wet tot de categorie bromfietsen. 

Fietsen tot 45 km per uur
Hulp bij je keuze?

Hulp bij je keuze?

Wanneer je persoonlijk meer informatie wilt krijgen of op zoek bent naar het beste advies, ga dan langs bij een Sparta Testcenter in je buurt. Daar zijn experts aanwezig die jou alles kunnen vertellen over de elektrische fietsen. Ook kun je daar terecht om een testrit te maken. Alleen op deze manier kun je echt ervaren en aanvoelen of de fiets geschikt voor je is.