De actieradius van mijn e-bike

De afstand van je ritten en de sterkte van de trapondersteuning zijn onder andere bepalend voor je keuze van het aantal Wh (Watt uren). Hoe langer je ride, hoe meer Wh je nodig hebt. En hoe sterker de trapondersteuning, hoe sneller de accu leeg raakt. Kort gezegd staat een hoger aantal Wh dus voor een hogere actieradius. Sparta biedt bij diverse modellen een accu-keuze. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf je actieradius te bepalen en zo heb je ook zelf de aanschafprijs in de hand. 

Actieradius: hoe ver kan ik nog fietsen?

Actieradius: hoe ver kan ik nog fietsen?

Het is misschien wel de meest gestelde vraag als het op e-bikes aankomt. Hoe ver kan ik nog rijden mijn accu? Omdat er veel factoren meespelen, is deze vraag erg lastig te beantwoorden. De actieradius hangt onder andere af van welke accu je hebt. Er zijn namelijk veel verschillende soorten accu’s waaruit je kan kiezen. Het is dus lastig om precies te zeggen hoe ver je met je e-bike kan fietsen. Op de verschillende displays kan je de range (hoe ver je nog kan fietsen) aflezen zodat je een inschatting kan maken hoe ver je nog komt met de huidige capaciteit van je accu. Zo zorg je er zelf voor dat je ride niet wordt onderbroken door een lege accu.

Factoren die invloed hebben op de actieradius van je e-bike

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius van je e-bike. Hieronder worden de belangrijkste factoren benoemd:

 • Gewicht; Het totale gewicht van de fiets, berijder en belading heeft invloed op de actieradius
 • Weerstand; Denk hierbij aan tegenwind, bandenspanning, hoogteverschillen en kwaliteit van het asfalt. Hoe meer weerstand je hebt, hoe lager de actieradius wordt
 • Schakelgedrag; Net zoals bij autorijden heeft schakelgedrag invloed op je actieradius. Begin in de laagste versnelling en schakel door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid bereikt is. Begin nooit in de zwaarste versnelling, dit gaat ten kosten van de actieradius. E-bikes met een Bosch Intuvia display zijn voorzien van handig schakeladvies zodat je snel en makkelijk ziet wanneer je moet op- en terugschakelen.
 • Temperatuur: e-bike batterijen presteren minder goed bij extreme temperaturen.
 • Leeftijd van de accu: alle batterijen zijn onderhevig aan veroudering. Deze veroudering wordt veroorzaakt door leeftijd en het aantal keer dat een batterij wordt op- en ontladen. We geven je tips hoe je het best om kan gaan met je accu. 
Factoren die invloed hebben op de actieradius van je e-bike
Tips om je actieradius te vergroten

Tips om je actieradius te vergroten

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je e-bike accu kunnen genieten tijdens je fietsrit. Daarom hebben we hier wat handige tips voor je om je actieradius te vergroten.

 • Zorg ervoor dat je banden goed op spanning zijn. Op de zijkant van de band zie je hoe hard je band mag zijn, check dit dus regelmatig.
 • Neem geen onnodig gewicht mee. Heb jij bijvoorbeeld overvolle fietstassen terwijl dit niet nodig is, kan je deze beter eerst even legen om vervolgens op de e-bike te stappen
 • Schakel tijdig. Vertrek dus in een lichte versnelling en schakel vervolgens naar een zwaardere versnelling. Vergeet niet weer terug te schakelen wanneer je moet stoppen
 • Controleer regelmatig of je wielen nog vrij lopen. Misschien zit er nog vuil tussen of lopen de remmen een beetje aan. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
 • De accu laadt het meest efficiënt op bij kamertemperatuur. Leg ‘m dus binnen als je de accu aan de lader legt.
 • Zorg voor een regelmatige update van je e-bike systeem. Natuurlijk zal de dealer dit voor je regelen als je langs komt voor je jaarlijkse onderhoudsbeurt.

De juiste accu voor mijn e-bike

Als je een nieuwe- of vervangende- e-bike wilt aanschaffen is het verstandig om je eerst af te vragen waar je de e-bike voor gaat gebruiken. Gebruik je ‘m voor de korte stukjes? dan kan je waarschijnlijk wel uit de voeten met een 300 Wh accu. Ga jij de challenge aan om je e-bike voor grotere afstanden zoals woon-werk verkeer te gebruiken? Dan raden wij je aan om een 500 of 625 Wh te overwegen. Zo ben je er zeker van dat je altijd kan profiteren van de power die de e-bike je biedt!  

De juiste accu voor mijn e-bike
Actieradius berekenen?

Actieradius berekenen?

Zoals je al leest is het berekenen van de actieradius heel lastig. Bosch heeft hiervoor een geavanceerde calculator ontwikkeld.Heb je meer vragen over de actieradius, dan kan je Sparta dealer je hierbij helpen. Of bezoek ons testcenter in Ede, daar kan je e-bikes testen en vragen stellen over de actieradius van een e-bike.

Hulp bij je keuze?

Wanneer je persoonlijk meer informatie wilt krijgen of op zoek bent naar het beste advies, ga dan langs bij een Sparta Testcenter in je buurt. Daar zijn experts aanwezig die jou alles kunnen vertellen over de elektrische fietsen. Ook kun je daar terecht om een testrit te maken. Alleen op deze manier kun je echt ervaren en aanvoelen of de fiets geschikt voor je is.

Hulp bij je keuze?