De actieradius die bij je past

De lengte van je fietsrit is bepalend voor je keuze van het aantal Wh (Watturen). De belangrijkste vraag voor de accu-keuze is dan ook; hoe ver wil je fietsen? Hoe langer de ritten, hoe meer Wh je nodig hebt. Kort gezegd staat een hoger aantal Wh dus voor een hogere actieradius. Sparta biedt bij diverse modellen een accu-keuze. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf je actieradius te bepalen en zo heb je ook zelf de aanschafprijs in de hand.

De actieradius die bij je past
Actieradius

Actieradius

Er zijn veel externe factoren die invloed hebben op je actieradius. Het is dus lastig om precies te zeggen hoe ver jij met je e-bike kunt fietsen. De onderstaande tabellen geven een indicatie van de actieradius per elektrische fiets, ingedeeld naar ION®, E-motion en Bosch modellen. Bij de actieradiustabellen gaat het om modellen zonder snelheidsbeperking, waarbij je in iedere stand 25 km/u kunt behalen.

Invloed op je actieradius

Er zijn verschillende externe factoren die invloed hebben op je actieradius. Hieronder worden de belangrijkste benoemd:

  • Gewicht; Het totale gewicht van de fiets, berijder en belading heeft invloed op de actieradius.
  • Weerstand; Denk hierbij aan tegenwind, bandenspanning, hoogteverschillen en kwaliteit van het asfalt. Hoe meer weerstand je hebt, hoe lager de actieradius.
  • Schakelgedrag; Net zoals bij autorijden heeft schakelgedrag met elektrisch fietsen invloed op je actieradius. Begin in de laagste versnelling en schakel door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid bereikt is. Begin nooit in de zwaarste versnelling, dit gaat ten kosten van de actieradius. Vind je dit lastig, dan is automatisch schakelen wellicht een optie.
Invloed op je actieradius
Plek van de accu

Plek van de accu

De accu kan op twee plaatsen verwerkt zijn, namelijk in:

  • Het frame; eenvoudig uitneembaar, zorgt voor een laag zwaartepunt van de fiets. Dit betekent een stabiele wegligging.
  • De drager; eenvoudig uitneembaar en makkelijk aan het zicht te onttrekken met bijvoorbeeld fietstassen.

Wanneer je de accu van je elektrische fiets moet vervangen (bijvoorbeeld omdat de capaciteit na verloop van tijd is afgenomen), kun je de oude accu inleveren bij een tweewielerspecialist. Om de inzameling te maximaliseren en de recycling van de batterijen zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen, werkt Sparta samen met de Stichting Batterijen (STIBAT). Omdat de kosten voor de recycling apart wordt geïnd, kan het zijn dat je tweewielerspecialist een klein bedrag bij aanschaf van een nieuwe accu of elektrische fiets aan je doorberekent.

Zichtbaar of onzichtbaar?

Vaak zijn e-bikes niet meer te onderscheiden van ‘gewone’ fietsen. De accu is dan meer onttrokken uit het zicht. Bijvoorbeeld onder fietstassen, een mand of een krat. Sommige e-bikes hebben echt een ‘onzichtbare’ accu doordat hij helemaal in het frame verwerkt is. Bij e-bikes met deze ‘onzichtbare’ accu’s kun je ook nog kiezen voor een uitneembare accu. Het beste van twee werelden!

Zichtbaar of onzichtbaar?
Opladen Accu

Opladen Accu

Het is eenvoudig om een accu op te laden. Net als bij een laptop heb je een plug die je aansluit op het apparaat en een stekker die je in het stopcontact steekt. Het laden gaat dan meteen van start. Bij de meeste accu’s zit een indicator die laat zien hoe ver de accu opgeladen is. Als de accu vol is, stopt hij automatisch met laden. Stal je e-bike zoveel mogelijk met een volle accu. Dat bevordert de levensduur van je accu en zo kom je niet snel stil te staan!

Het is handig wanneer een accu uitneembaar is. Zeker wanneer een stroompunt om de fiets te laden niet voorhanden is. Heb je een stroomvoorziening op de plek waar je je fiets stalt, dan kun je kiezen voor een fiets met vaste accu. Het voordeel van een vaste accu is dat de accu goed beschermd is en niet opvalt omdat hij in het frame verwerkt zit.

Zehus

De actieradius van een Zehus powered e-bike is verschillend van de actieradius van de overige systemen waar Sparta gebruik van maakt. Een Zehus powered e-bike heeft namelijk een oneindige actieradius! De accu kan tijdens het fietsen eenvoudig bijgeladen worden door simpelweg terug te trappen.Zo bepaal je zelf je actieradius. 

Zehus
Hulp bij je keuze?

Hulp bij je keuze?

Wanneer je persoonlijk meer informatie wilt krijgen of op zoek bent naar het beste advies, ga dan langs bij een Sparta Testcenter in je buurt. Daar zijn experts aanwezig die jou alles kunnen vertellen over de elektrische fietsen. Ook kun je daar terecht om een testrit te maken. Alleen op deze manier kun je echt ervaren en aanvoelen of de fiets geschikt voor je is.

Twijfel je nog?

Wij helpen je graag!

Bij Sparta vind je een uitgebreid aanbod van elektrische fietsen. Zo is er voor iedereen een passende elektrische fiets. In de elektrische fietsen brochure vind je ons complete assortiment. Bekijk onze e-bike brochure en neem onze collectie elektrische fietsen nog eens rustig door.

Twijfel je nog?