Alles over de accu en actieradius van je e-bike | Sparta.nl

De actieradius die bij je past

De lengte van je fietsrit en de sterkte van trapondersteuning die je fijn vindt is bepalend voor je keuze van het aantal Wh (Watturen). Hoe langer de ritten, hoe meer Wh je nodig hebt. en hoe sterker de trapondersteuning hoe sneller de accu leegraakt.  Kort gezegd staat een hoger aantal Wh dus voor een hogere actieradius. Sparta biedt bij diverse modellen een accu-keuze. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf je actieradius te bepalen en zo heb je ook zelf de aanschafprijs in de hand.

De actieradius die bij je past
Actieradius

Actieradius

Er zijn veel externe factoren die invloed hebben op je actieradius. Het is dus lastig om precies te zeggen hoe ver jij met je e-bike kunt fietsen. De onderstaande tabellen geven een indicatie van de actieradius per elektrische fiets, ingedeeld naar ION®, E-motion en Bosch modellen. Bij de actieradiustabellen gaat het om modellen zonder snelheidsbeperking, waarbij je in iedere stand 25 km/u kunt behalen.

Invloed op je actieradius

Er zijn verschillende externe factoren die invloed hebben op je actieradius. Hieronder worden de belangrijkste benoemd:

  • Gewicht; Het totale gewicht van de fiets, berijder en belading heeft invloed op de actieradius
  • Weerstand; Denk hierbij aan tegenwind, bandenspanning, hoogteverschillen en kwaliteit van het asfalt. Hoe meer weerstand je hebt, hoe lager de actieradius
  • Schakelgedrag; Net zoals bij autorijden heeft schakelgedrag met elektrisch fietsen invloed op je actieradius. Begin in de laagste versnelling en schakel door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid bereikt is. Begin nooit in de zwaarste versnelling, dit gaat ten kosten van de actieradius. Vind je dit lastig, dan is een fiets met automatisch schakelen wellicht een optie
  • Temperatuur: e-bike batterijen presteren minder goed bij lagere temperaturen. Het kan dus voorkomen dat in de winter uw actieradius lager uitvalt dan in de zomer
  • Veroudering: alle batterijen zijn onderhevig aan veroudering. Deze veroudering wordt veroorzaakt door leeftijd en het aantal keer dat een batterij wordt op- en ontladen
Invloed op je actieradius
Plek van de accu

Plek van de accu

De accu kan op twee plaatsen verwerkt zijn, namelijk in:

  • Het frame; eenvoudig uitneembaar, zorgt voor een laag zwaartepunt van de fiets. Dit betekent een stabiele wegligging.
  • De drager; eenvoudig uitneembaar en makkelijk aan het zicht te onttrekken met bijvoorbeeld fietstassen.

Wanneer je de accu van je elektrische fiets moet vervangen (bijvoorbeeld omdat de capaciteit na verloop van tijd is afgenomen), kun je de oude accu inleveren bij een tweewielerspecialist. Om de inzameling te maximaliseren en de recycling van de batterijen zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen, werkt Sparta samen met de Stichting Batterijen (STIBAT). Omdat de kosten voor de recycling apart wordt geïnd, kan het zijn dat je tweewielerspecialist een klein bedrag bij aanschaf van een nieuwe accu of elektrische fiets aan je doorberekent.

Zichtbaar of onzichtbaar?

Vaak zijn e-bikes niet meer te onderscheiden van ‘gewone’ fietsen. De accu is dan meer onttrokken uit het zicht. Bijvoorbeeld onder fietstassen, een mand of een krat. Sommige e-bikes hebben echt een ‘onzichtbare’ accu doordat hij helemaal in het frame verwerkt is. Zo zie je nauwelijks dat je op een e-bike fietst. 

Zichtbaar of onzichtbaar?
Opladen Accu

Opladen Accu

Het is eenvoudig om een accu op te laden. Net als bij een laptop heb je een plug die je aansluit op het apparaat en een stekker die je in het stopcontact steekt. Het laden gaat dan meteen van start. Bij de meeste accu’s zit een indicator die laat zien hoe ver de accu opgeladen is. Als de accu vol is, stopt hij automatisch met laden. De meeste accu's haal je dan van het stroomnet. Sommige accu's schakelen zelf af.  Lees altijd de laadinstructies die bij je e-bike accu horen. 

Alle accu's van Sparta e-bikes zijn uitneembaar. Dat is handig, zeker wanneer een stroompunt om de fiets te laden niet voorhanden is. Let wel op de veiligheid bij het (thuis) laden van je accu . Lees daarom goed de veiligheidsvoorschriften voor het opladen van fietsaccu's. 

Hulp bij je keuze?

Wanneer je persoonlijk meer informatie wilt krijgen of op zoek bent naar het beste advies, ga dan langs bij een Sparta Testcenter in je buurt. Daar zijn experts aanwezig die jou alles kunnen vertellen over de elektrische fietsen. Ook kun je daar terecht om een testrit te maken. Alleen op deze manier kun je echt ervaren en aanvoelen of de fiets geschikt voor je is.

Hulp bij je keuze?