Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de accu en actieradius van elektrische fietsen.

Welke accu past het beste mij?

Afhankelijk van hoe ver je gemiddeld wilt fietsen, kies je de accu inhoud die het beste bij je past. Wanneer je vaak kleine stukken fietst, kun je volstaan met een beperkte actieradius. Wanneer je juiste lange stukken wilt fietsen, kun je beter kiezen voor een accu met meer inhoud (wattuur).

Wat is de actieradius?

De actieradius geeft aan hoe ver je kunt rijden zonder de accu op te laden. De hoeveelheid energie (het aantal wattuur) die een batterijpakket levert, bepaalt voor een groot gedeelte de actieradius. Hoe hoger het aantal wattuur (wh), hoe hoger de actieradius en des te verder je kunt fietsen zonder de accu op te laden.

Hoe achterhaal ik de actieradius van mijn e-bike?

De actieradiustabellen zijn per e-bike overzichtelijk weergegeven binnen de brochure van Sparta en binnen de website op fietsniveau.

Op basis waarvan zijn de afgegeven actieradiustabellen gebaseerd?

De actieradiustabellen van Sparta zijn gebaseerd op gebruikerservaringen en diverse uitgevoerde tests. De afgegeven actieradiustabellen zijn dus geen valse beloftes, maar eerlijke en bewezen actieradiussen. Lees hieronder welke factoren van invloed zijn op een langere of korte actieradius. 

Waarom haalt mijn e-bike de afgegeven actieradius niet?

Verschillende externe factoren hebben invloed op de actieradius van de accu. Denk hierbij aan:

 • Gewicht; Het totale gewicht van de fiets, berijder en belading heeft invloed op de actieradius.
 • Weerstand; Denk hierbij aan tegenwind, bandenspanning, hoogteverschillen en type ondergrond. Hoe meer weerstand je hebt, hoe lager de actieradius.
 • Schakelgedrag; Net zoals bij autorijden heeft schakelgedrag met elektrisch fietsen invloed op je actieradius. Begin in de laagste versnelling en schakel door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid bereikt is. Begin nooit in de zwaarste versnelling, dit gaat ten kosten van de actieradius. Vind je dit lastig, dan is automatisch schakelen wellicht een optie.
 • Rijprogramma; Bij een rijprogramma met een lage ondersteuning moet je meer ‘bijtrappen’ waardoor je minder energie van de fiets vraagt en de accu langer meegaat.
 • In hoeverre de accu opgeladen is, heeft uiteraard invloed op de accu. Maar ook de leeftijd/conditie van de accu speelt een rol. Wanneer de accu ouder is, neemt de actieradius af. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het opladen van de accu. Dit kan per merk verschillen.
 • Type sensor. Afhankelijk van de trapkrachtsensor of rotatiesensor kan de actieradius ook verschillen. Doordat een trapkrachtsensor reageert op je inspanning, is een langere actieradius mogelijk.

Waarom moet bij problemen met mijn accu de totale accu worden vervangen?

Een accu (ook wel batterijpakket genoemd) bestaat uit een samenstelling van individuele cellen. Defecten of storingen ontstaan vaak in beperkte delen van een accu ofwel een beperkt deel van de cellen. Individuele cellen zijn echter om veiligheidsredenen en de chemische samenstelling niet te vervangen. Daarom moet een defecte accu altijd in zijn geheel vervangen worden. Intelligentere batterijsystemen als het ION® systeem monitoren de kwaliteit van de cellen continue en kunnen de maximale levensduur van een accu verlengen.
Om de recycling van de batterijen zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen, werkt Sparta samen met de Stichting Batterijen (STIBAT).

Wat is de garantietermijn op mijn accu?

Standaard krijg je 2 jaar garantie op de accu van je e-bike. Let op: deze garantietermijn is uit te breiden naar 5 jaar, waarbij de gehele fiets onder de garantieregeling valt. Naast de elektrische delen als accu, motor en display zijn ook reguliere onderdelen als verende voorvork, spatborden, stuur, kettingkast, bagagedrager, wielen, verlichtingsarmaturen, enzovoort inbegrepen. Alleen slijtagedelen als banden, remsystemen, ketting- en kettingbladen, enzovoort zijn uitgesloten. Lees meer hierover op onze Garantie pagina binnen onze website.

Wanneer maak ik geen aanspraak op mijn garantie?

Garantie wordt niet verleend indien:

 • De fiets oneigenlijk of onzorgvuldig is gebruikt of beschadigd is door een verkeersongeval of valpartij.
 • De schade te wijten is aan normale slijtage van onderdelen zoals banden, ketting, kabels en remblokjes.
 • De fiets onvoldoende onderhouden is, d.w.z. net zoals aangegeven in het meegeleverde instructieboekje.
 • Reparaties ondeskundig of niet door een Sparta-dealer wordt uitgevoerd.
 • Voor reparaties niet-originele onderdelen zijn gebruikt of indien die onjuist gemonteerd zijn.
 • De constructie gewijzigd is.
 • De fiets voor verhuur is gebruikt.
 • Roestvorming ontstaan is op gelakte, verchroomde en aluminium onderdelen van de fiets omdat de fiets niet regelmatig is onderhouden of schoongemaakt.

Bij wie kan ik terecht als ik problemen heb met mijn accu en/actieradius?

Ga hiervoor altijd langs bij een erkende Sparta dealer. Deze kun je eenvoudig en snel vinden via de Sparta locator op onze website. Deze Sparta dealer kent het systeem op je e-bike en weet welke vervolgstappen er genomen moeten worden bij mogelijke problemen met de accu.