Fietsen met optimaal rijcomfort

De motor bepaalt voor een gedeelte het comfort van het fietsen. Verschillende aspecten van de motor hebben hier invloed op. Denk hierbij aan:

  • Verschillende motoren hebben verschillende geluidsniveaus.
  • Een krachtige motor is handig, maar let wel op de plek waar deze zit.
  • De plaats van de motor (achterwiel, midden of voorwiel) is van belang voor het rijcomfort (balans, gewicht en gevoel).

Om je bij je keuze te helpen hebben we onze collectie zo ingedeeld dat het voor jou meteen duidelijk is welke keuze je hebt en je zelf kunt bepalen waar jouw voorkeur naar uit gaat. 

Voorwielmotor

Voorwielmotor

Een voorwielmotor wordt meestal gebruikt bij fietsen die geschikt zijn voor het fietsen in de stad. Denk aan de boodschappen of de fietsrit naar school. Alle fietsen met een voorwielmotor hebben een gesloten kettingkast en versnellingen in de naaf van het achterwiel. Door de afscherming van de ketting en de plek van de versnelling is de fiets met voorwielmotor relatief onderhoudsvriendelijk.

Middenmotor

Bij een fiets met een middenmotor is de motor bij de trapas verwerkt. Het voordeel van deze motoren is dat ze meer kracht leveren dan een voorwielmotor. Ideaal dus voor stevige heuvels tijdens de vakantie. Door het lagere zwaartepunt is de fiets bovendien extra stabiel.

Sinds kort zijn daar e-bikes met ION® technologie bijgekomen. Een e-bike met ION® middenmotor biedt een hoog rijcomfort. Deze middenmotoren hebben een bijzonder natuurlijk aanvoelende, comfortabele aandrijving en het geluidsniveau is tot een minimum beperkt. Bekijk hiernaast de video van de nieuwe generatie middenmotor!

Achterwielmotor

Achterwielmotor

 Een achterwielmotor levert je de nodige extra rijcomfort. Door de plaats van de motor geeft deze aandrijving je het meest natuurlijke gevoel. Een achterwielmotor is bovendien helemaal stil. De combinatie met (bijna altijd) een sportieve (derailleur) versnelling maakt dat de fiets met achterwielmotor geliefd is bij het recreatieve gebruik en de fietser die een comfortabele aandrijving wenst.

Zehusmotor

Dit nieuwe type motor zit verwerkt in je achterwiel, maar is qua gebruik niet hetzelfde als de normale achterwielmotoren. De Zehusmotor ondersteunt je namelijk wanneer jij het nodig hebt! Waar normale motoren altijd fullpower de ondersteuning geven die jij aangeeft, geeft de Zehusmotor je een duwtje in de rug wanneer jij dat écht nodig hebt! Door middel van je smartphone stel je deze ondersteuning zelf eenvoudig in. 

Kortom, deze fiets is ideaal als je wel ondersteuning wilt, maar nog niet toe bent aan een fullpower e-bike!

Zehusmotor
Kracht

Kracht

De kracht van een motor wordt aangegeven in Newtonmeters ofwel Nm. Hoe hoger het aantal Nm, hoe krachtiger de motor. De Sparta e-bikes zijn uitgerust met minimaal 25 Nm. Dat is voldoende voor de meeste stad- en toerritten. Wanneer je vaak in een heuvelachtig landschap fietst is het verstandig om wat meer kracht te hebben. De middenmotoren van Bosch (M7b en M9b) en de ION® achterwielmotoren (R10Ti en R20i) zijn hiervoor zeer geschikt.

Geluid

Geluid is iets waar je jezelf tijdens het gebruik aan kunt ergeren. Om optimaal te kunnen genieten van je e-bike is het belangrijk om te weten hoe stil de motor is. Tijdens een proefrit merk je dat al snel.

Wil je een echt stille aandrijving? Kies dan voor een ION®. Geen andere aandrijving is zo stil en comfortabel. Ervaar het bijvoorbeeld op de F8i. Een E-motion met D-light voorwielmotor komt op een goede tweede plaats. De Bosch motor is het meest hoorbaar vanwege de ingebouwde versnelling.

Geluid
Hulp bij je keuze?

Hulp bij je keuze?

Wanneer je persoonlijk meer informatie wilt krijgen of op zoek bent naar het beste advies, ga dan langs bij een Sparta Testcenter in je buurt. Daar zijn experts aanwezig die jou alles kunnen vertellen over de elektrische fietsen. Ook kun je daar terecht om een testrit te maken. Alleen op deze manier kun je echt ervaren en aanvoelen of de fiets geschikt voor je is.

Twijfel je nog?

Wij helpen je graag!

Bij Sparta vind je een uitgebreid aanbod van elektrische fietsen. Zo is er voor iedereen een passende elektrische fiets. In de elektrische fietsen brochure vind je ons complete assortiment. Bekijk onze e-bike brochure en neem onze collectie elektrische fietsen nog eens rustig door.

Twijfel je nog?