Welke type motoren zijn er?

Als je op zoek bent naar een e-bike is één van de vragen die je jezelf kan stellen: welke e-bike motor moet ik kiezen? Moet ik voor een e-bike met achterwielmotor, middenmotor of een voorwielmotor gaan? Laat ons je de techniek achter de verschillende systemen uitleggen. Op deze pagina vind je alles over de motor van een elektrische fiets, zodat je zeker weet dat je de ideale motor kiest.

E-bike met voorwielmotor

E-bike met voorwielmotor

Wil jij jouw e-bike met name gebruiken voor de ritjes naar de supermarkt of kleine afstanden naar en door de stad? Wil je ook niet teveel geld uitgeven? Dan is een e-bike met voorwielmotor de perfecte keuze.

Voordelen voorwielmotor

Een voorwielmotor is wat kleiner en minder krachtig dan een middenmotor of achterwielmotor en is daarom goedkoper, wat weer fijn is voor je portemonnee. Bovendien zijn e-bikes met een voorwielmotor (bijna) altijd voorzien van een gesloten kettingkast en een naafversnelling. Dat zorgt ervoor dat het vuil buiten de kettingkast blijft en dat scheelt weer in onderhoud.

Voordelen

Verschil met anderen

Relatief goedkoop

Minder krachtig

Klein van formaat

Zwaartepunt aan de voorkant

Voorwielmotor gecombineerd met naafversnelling en dichte kettingkast

Even wennen aan rijden met een e-bike met voorwielmotor

Ideaal voor korte afstanden

Niet geschikt voor heuvelachtig gebied

Voorzien van comfortabele rotatiesensor

Minder natuurlijk fietsen

Voordelen voorwielmotor
Rotatiesensor voorwielmotor

Rotatiesensor voorwielmotor

Een e-bike met voorwielmotor is voorzien van een rotatiesensor, wat inhoudt dat de e-bike je ondersteuning geeft op het moment dat je de pedalen beweegt. 

Geluid voorwielmotor

Een groot voordeel van een e-bike met een voorwielmotor is dat ie erg stil is. Hierdoor kan je optimaal genieten van je rit én van de natuur om je heen.

Geluid voorwielmotor
E-bike met middenmotor

E-bike met middenmotor

De e-bike met middenmotor is geschikt voor al je rides, ook als je vaak heuvels op je pad tegenkomt, geeft deze motor de ondersteuning die je kan verwachten.

Voordelen middenmotor

Bij een e-bike met middenmotor is de motor in de trapas verwerkt waardoor het zwaartepunt laag én gecentreerd is. Deze combinatie geeft je een super goede wegligging, doordat het gewicht stabiel is verdeeld. De motor is in het midden van de e-bike is gemonteerd, daardoor is de instaphoogte iets hoger dan bij een e-bike met achter- of voorwielmotor.

Bij Sparta hebben we verschillende soorten middenmotoren [link naar helpcontent bosch middenmotor]. Zo is er altijd de juiste middenmotor die bij jouw rit en rijstijl past.

Voordelen

Verschil met anderen

Krachtige motor

Prijziger dan andere type e-bike motor

Laag zwaartepunt in de fiets

Iets minder lage instap mogelijk

Natuurlijke ondersteuning door trapkrachtsensor

Motor is niet volledig geruisloos

Ideaal voor alledaagse ritten

Een middenmotor is allround geschikt

Voordelen middenmotor
Trapkrachtsensor middenmotor

Trapkrachtsensor middenmotor

Een e-bike met Bosch middenmotor is voorzien van meerdere sensoren, waaronder een trapkrachtsensor. Dit houdt in dat je ondersteuning krijgt als je kracht uitoefent op de pedalen.

Geluid middenmotor

Doordat een middenmotor met een overbrenging werkt, is deze niet volledig geruisloos. Met de nieuwe generatie motoren is dit "probleem" verholpen en zijn ze een heel stuk stiller geworden.

Geluid middenmotor
E-bike met achterwielmotor

E-bike met achterwielmotor

Een e-bike met een achterwielmotor is bij uitstek geschikt voor recreatieve tochten. Met name in heuvelachtig gebied is de achterwielmotor volledig in zijn element, maar een relaxte social ride op het vlakke land gaat hij ook zeker niet uit de weg.

Voordelen achterwielmotor

Een e-bike met achterwielmotor geeft rijcomfort. Het voelt alsof je met een duwtje in de rug onderweg bent. Stoplicht op groen en gaan dus.

Een achterwielmotor is geruisloos omdat deze met directdrive in plaats van tandwielen werkt. Hierdoor kan je optimaal genieten van elke ride. Sparta heeft momenteel modellen met achterwielmotor én een gesloten kettingkast met interne versnellingsnaaf. Superfijne ondersteuning met weinig onderhoud. 

Voordelen

Nadelen

Krachtige motor met erg veel comfort

Zwaartepunt aan de achterzijde

Fiets met een ‘duwtje in de rug’

Even wennen aan de rotatiesensor

Ideaal voor heuvelachtig gebied

Band verwisselen dient altijd door de fietsenmaker uitgevoerd te worden

Geruisloze motor

 

Voordelen achterwielmotor

Rotatiesensor achterwielmotor

Doordat de ondersteuningsmotor zich in het achterwiel van de e-bike bevindt, ligt het zwaartepunt ook aan de achterkant van de fiets. De combinatie van een zware achterkant en een ondersteuning vanuit het achterwiel kan even wennen zijn in het begin, maar die kracht in je rug voelt snel vertrouwd.

Een e-bike met achterwielmotor is – net zoals een voorwielmotor- voorzien van een rotatiesensor die ondersteuning biedt op het moment dat je de pedalen beweegt.