5, 7 of 8 versnellingen

5, 7 of 8 versnellingen

Voor het meeste stedelijk gebruik en de licht recreatieve tochten zijn 5, 7 of 8 versnellingen voldoende. Bij het wegrijden en bij het passeren van heuvels kun je terugschakelen naar een lichtere versnelling en als je lekker op gang bent kun je opschakelen naar een zwaardere versnelling zodat je niet te snel trapt.

Bij de Sparta e-bikes zitten de 5, 7 en 8 versnellingen verwerkt in de naaf van het achterwiel; het is een afgesloten systeem. Dat betekent dat je fiets veel minder onderhoud nodig heeft. De naafversnelling is namelijk veel minder vatbaar voor weersinvloeden zoals sneeuw of regen. Een ander voordeel is dat je met een naafversnelling kunt schakelen, ook als je stil staat. Het nadeel van een naafversnelling is dat je vaak een beperkt aantal versnellingen hebt. Wil je de best mogelijke flexibiliteit bij het schakelen? Kies dan voor een fiets met een derailleur.

Meer dan 8 versnellingen

Als je vaak recreatieve fietstochten maakt en door heuvelachtige of bergachtige gebieden fietst, is het handig om meer dan 8 versnellingen te hebben. E-bikes met meer dan 8 versnellingen hebben een sportieve derailleur waarmee je efficiënter en in meer standen kan fietsen.

Een fiets met derailleur vergt vaak wel wat meer onderhoud doordat de kettingkast open is. Dat betekent dat de ketting daardoor wat meer vatbaar is voor externe invloeden zoals sneeuw, regen of zand. Het is dan ook nodig om regelmatig je kettingkast te onderhouden en schoon te houden als je kiest voor een fiets met derailleur.

Wist je trouwens dat je bij een derailleur het aantal versnellingen kunt berekenen door het aantal kettingwielen voor- en achter met elkaar te vermenigvuldigen?

Meer dan 8 versnellingen
Hulp bij je keuze?

Hulp bij je keuze?

Wanneer je persoonlijk meer informatie wilt krijgen of op zoek bent naar het beste advies, ga dan langs bij een Sparta Testcenter in je buurt. Daar zijn experts aanwezig die jou alles kunnen vertellen over de elektrische fietsen. Ook kun je daar terecht om een testrit te maken. Alleen op deze manier kun je echt ervaren en aanvoelen of de fiets geschikt voor je is.