Hoe kies je de juiste e-bike?

Bij het kiezen van een elektrische fiets komt veel kijken. Het belangrijkste van een E-bike is het comfort. Maar wat bepaalt nu het comfort van een elektrische fiets en welke e-bike past het beste bij jouw wensen? Hieronder wordt beschreven wat de belangrijkste aspecten zijn die je fiets-comfort bepalen. Daarnaast hebben we een elektrische fietstest ontwikkeld waarbij je er in een paar simpele vragen achter komt welke E-bike het beste bij je past.

Sparta heeft een groot assortiment elektrische fietsen. Zo zijn er de natuurlijk de stadsfietsen die voor ieder wat wils bieden, denk aan hippe transportfietsen. Maar ook zijn er fietsen voor mensen met speciale wensen, zoals bijvoorbeeld moeders die vooral veiligheid willen. Of bekijk direct de hele collectie om een mooie fiets uit te zoeken! 

Hoe kies je de juiste e-bike?
Actieradius van een e-bike

Actieradius van een e-bike

De actieradius geeft aan hoe ver je kunt rijden zonder de accu op te laden. De belangrijkste vraag bij de keuze van een nieuwe elektrische fiets is dan ook; hoe ver wil je fietsen?

De hoeveelheid energie (het aantal wattuur) die een batterijpakket levert, bepaalt voor een groot gedeelte de actieradius van jouw E-bike. Het is dus belangrijk om te weten wat jouw behoefte is. Daarnaast zijn er nog veel andere factoren op de actieradius van invloed zoals gewicht, weerstand, conditie van banden of schakelgedrag.

Motor

De motor van een elektrische fiets bepaalt voor een groot gedeelte het comfort van het fietsen. Je kunt dan denken aan hoeveel geluid de motor maakt, hoeveel kracht de motor kan leveren en natuurlijk de plek van de motor. Een motor in het achterwiel geeft namelijk net wat meer kracht om ontspannen te fietsen door een heuvelachtig landschap. Een motor in het midden maakt de fiets stabiel en door een motor in het voorwiel behoeft de fiets minder onderhoud. Kortom, er zijn veel aspecten van de motor die invloed hebben op het door jou ervaren rijcomfort. 

Motor
Plek van de accu

Plek van de accu

De accu bepaalt voor een groot gedeelte de afstand die je met een elektrische fiets kunt afleggen, maar daarnaast moet je nog met meer factoren rekening houden bij de keuze van een e-bike. Let bijvoorbeeld waar de accu op de fiets zit en of de accu uitneembaar is. De plek kan doorslaggevend belang zijn voor jouw rijcomfort. Daarnaast speelt smaak, maar ook het laden een rol bij de zoektocht naar de elektrische fiets die het beste bij jou past.  

Elektrische systemen

Ieder elektrisch systeem heeft zijn specifieke rijeigenschappen, elke elektrische fiets rijdt daardoor anders. Over het algemeen geldt dat bij een hoger rijcomfort ook een hoger geprijsde E-bike hoort. Ga jij voor het ultieme rij genot of ben je op zoek naar een praktische fiets die je snel van A naar B brengt? Omdat iedereen andere wensen heeft, heeft Sparta 3 verschillende systemen: ION®, E-motion en Bosch. Kijk zelf wat het beste bij jouw wensen past.

Elektrische systemen
Type trapondersteuning

Type trapondersteuning

De trapondersteuning maakt van een ‘gewone’ fiets een elektrische fiets. Er zijn verschillende soorten trapondersteuning die mede het rijcomfort bepalen. De mate van ondersteuning wordt bepaald door een sensor. Deze sensor geeft een signaal af aan de motor hoeveel ondersteuning hij moet afgeven. Er zijn verschillende sensoren en allemaal hebben ze invloed op je rijcomfort. Lees verder en bepaal wat jij wilt. 

Versnellingen

Als je een nieuwe fiets gaat kopen met versnellingen kun je kiezen uit een fiets met een naafversnelling of een derailleur. Maar wat is een derailleur eigenlijk? En waarom heb je met een derailleur meer onderhoud dan wanneer je kiest voor een fiets met een naafversnelling? En wat zijn de voordelen van een naafversnelling? 

 

Versnellingen
Display

Display

Alle elektrische fietsen van Sparta zijn uitgerust met een display. Hierop kun je in ieder geval zien met welke ondersteuningsstand je momenteel fietst, maar ook hoe vol de accu van de fiets nog is. Sommige duurdere modellen elektrische fietsen hebben een uitgebreider display waarop extra informatie te vinden is. 

Het juiste onderhoud

Een nieuwe E-bike is een kostbaar bezit en natuurlijk wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je mooie fiets. Daarom is het goed regelmatig zelf, klein onderhoud te plegen. Breng daarnaast minimaal één maal per jaar de fiets voor service- en onhoud bij een erkende Sparta dealer. Sparta vertelt je meer over onderhoud. Wat kun je zelf doen en waar kan de erkende Sparta dealer je bij helpen?  

Het juiste onderhoud
E-bikes: snelheid & wetgeving

E-bikes: snelheid & wetgeving

Er zijn twee soorten E-bikes; reguliere elektrische fietsen tot maximaal 25 km per uur en zogenaamde speedbikes die een maximale snelheid tot 45 km per uur kunnen bereiken als je zelf mee trapt. Daarnaast is er nog de SpartaMet die zonder meetrappen een maximum snelheid van 25 km/ uur haalt. Maar hoe zit het de huidige wet en regelgeving? 

WKR en Fietsenplan

Per 1 januari 2015 geldt voor alle bedrijven in Nederland de Werkkostenregeling. Door de introductie van de WKR komt het bekende Fietsenplan te vervallen. Toch is het nog steeds mogelijk om een fiets via de werkgever aan te schaffen. 

WKR en Fietsenplan
Xtra garantie

Xtra garantie

Door het gebruik van kostbare onderdelen zoals een krachtige batterij en een geavanceerde motor, is dat aanschafprijs van een elektrische fiets vaak een stuk hoger. Om lang te genieten van je elektrische fiets biedt Sparta als enig elektrisch fietsmerk de optie voor 100% Xtra Garantie.

Op alle ION ®’s, E-motion’s, Urban e-bikes en Special e-bikes verleng je voor slechts € 159 de 2-jarige fabrieksgarantie naar 5 jaar!