Fietsen met optimaal rijcomfort

De motor bepaalt voor een gedeelte het comfort van het fietsen. Verschillende aspecten van de motor hebben hier invloed op. Denk hierbij aan:

  • Verschillende motoren hebben verschillende geluidsniveaus.
  • Een krachtige motor is handig, maar let wel op de plek waar deze zit.
  • De plaats van de motor (achterwiel, midden of voorwiel) is van belang voor het rijcomfort (balans, gewicht en gevoel).

Om voor jou het optimale rijcomfort te behalen, is het handig om een aantal zaken rondom de motor voor jezelf te bepalen. Laten we beginnen met het kijken naar de plekken in de fiets waar de motor kan zitten.

Motor in het achterwiel

Motor in het achterwiel

Als je vaak in een heuvelachtig gebied in Nederland fietst, is het prettig om te kiezen voor een elektrische fiets met een motor in het achterwiel. De motor geeft je dan als het ware een duwtje in de rug. Daarnaast heeft de motor in het achterwiel altijd een derailleur zodat je altijd licht trapt en veel keuze hebt voor de juiste versnelling. Let op, bij een motor in het achterwiel is de kettingkast altijd open. Dat betekent dat de kettingkast wel op z’n tijd onderhouden moet worden.

Motor in de trapas

Ben je op zoek naar natuurlijk en stabiel rijgedrag? Kies dan voor een elektrische fiets met middenmotor. De motor zit dan in het midden van het frame, bij de trapas. Dit geeft een laag zwaartepunt waardoor de elektrische fiets zeer stabiel is. Een middenmotor is door zijn kracht en techniek uitermate geschikt voor heuvels en bergen.

Motor in de trapas
Motor in het voorwiel

Motor in het voorwiel

Wil je een elektrische fiets met weinig onderhoud? Kies dan voor een motor in het voorwiel. Je kunt dan kiezen voor een gesloten kettingkast, waardoor je fiets minder onderhoud nodig heeft. Als je kiest voor een gesloten kettingkast, heeft de fiets een naafversnelling. Hierdoor kun je ook schakelen als je stil staat waardoor de fiets weer in de juiste versnelling staat als je weer optrekt.

Kracht

De kracht van een motor wordt aangegeven in Newtonmeters ofwel Nm. Hoe hoger het aantal Nm, hoe krachtiger de motor. De Sparta E-bikes zijn uitgerust met minimaal 25 Nm. Dat is voldoende voor de meeste stad- en toerritten. Wanneer je vaak in een heuvelachtig landschap fietst is het verstandig om wat meer kracht te hebben. De middenmotoren van Bosch en de ION® achterwielmotoren zijn hiervoor zeer geschikt.

Kracht
Geluid

Geluid

Geluid is iets waar je jezelf tijdens het gebruik aan kunt ergeren. Om optimaal te kunnen genieten van je E-bike is het belangrijk om te weten hoe stil de motor is. Tijdens een proefrit merk je dat al snel.

Wil je een echt stille aandrijving? Kies dan voor een ION®. Geen andere aandrijving is zo stil en comfortabel.
Een E-motion met D-light voorwielmotor komt op een goede tweede plaats, gevolgd door de nieuwe E-motion middenmotor.
De Bosch motor is het meest hoorbaar vanwege de ingebouwde versnelling.

Ben je er al bijna uit?

Wanneer je genoeg te weten bent gekomen over de verschillende aspecten van een elektrische fiets, ben je wellicht toe aan de volgende stap. Wij helpen je daar graag bij. Doe bijvoorbeeld de elektrische fietstest om in 7 simpele vragen erachter te komen welke e-bike het beste bij je past. Of bekijk direct de hele collectie om een mooie fiets uit te zoeken! 

Ben je er al bijna uit?
Hulp bij je keuze

Hulp bij je keuze

De keuze van een elektrische fiets is lastig. Hierboven heb je al het een en ander gelezen. Misschien wil je echter meer uitleg over andere aspecten van elektrische fietsen, lees dan meer informatie hierover op onze site. Wanneer je persoonlijk meer informatie wilt krijgen of op zoek bent naar het beste advies, ga dan bij een winkel in je buurt langs of bezoek het Sparta Testcenter. Daar zijn experts aanwezig die jou alles kunnen vertellen over de elektrische fiets.