Optimaal rijcomfort

De motor bepaalt voor een gedeelte het comfort van het fietsen. Verschillende aspecten van de motor hebben hier invloed op. Denk hierbij aan:

  • Verschillende motoren hebben verschillende geluidsniveaus.
  • Een krachtige motor is handig, maar let wel op de plek waar deze zit.
  • De plaats van de motor (achterwiel, midden of voorwiel) is van belang voor het rijcomfort (balans, gewicht en gevoel).

Om voor jou het optimale rijcomfort te behalen, is het handig om een aantal zaken rondom de eigenschappen van de motor voor jezelf te bepalen. Laten we beginnen met het kijken naar de verschillende locaties die de motor kan hebben.

Optimaal rijcomfort
Motor in het achterwiel

Motor in het achterwiel

Als je vaak in heuvelachtig gebied in Nederland fietst, is het prettig om te kiezen voor een fiets met een motor in het achterwiel. De motor geeft je dan, als het ware, een duwtje in de rug. Daarnaast heeft een motor in het achterwiel altijd een derailleur zodat je altijd licht trapt en veel keuze hebt voor de juiste versnelling.

Motor in het midden

Ben je op zoek naar natuurlijk en stabiel rijgedrag? Kies dan voor een middenmotor. De middenmotor zit in het midden van het frame bij de trapas. Dit geeft een laag zwaartepunt waardoor de fiets zeer stabiel is. Een middenmotor is door zijn kracht en techniek uitermate geschikt voor heuvels en bergen.

Motor in het midden
Motor in het voorwiel

Motor in het voorwiel

Wanneer je op zoek bent naar een e-bike met weinig onderhoud en waarbij je kunt schakelen als je stilstaat, kies dan voor een e-bike met een motor in het voorwiel. Dit is praktisch doordat de montage van een gesloten kettingkast mogelijk is (net als bij enkele midden-motoren). Met een gesloten kettingkast heb je altijd een naafversnelling die vrijwel geen onderhoud vereist.

Kracht

De kracht van een motor wordt aangegeven in Newtonmeters ofwel Nm. Hoe hoger het aantal Nm, hoe krachtiger de motor. De Sparta e-bikes zijn uitgerust met minimaal 25 Nm. Dat is voldoende voor de meeste stad- en toerritten. Wanneer je vaak in een heuvelachtig landschap fietst is het verstandig om wat meer kracht te hebben. De middenmotoren van Bosch en de ION® achterwielmotoren zijn hiervoor zeer geschikt.

Kracht
Geluid

Geluid

Geluid is iets waar je jezelf tijdens het gebruik aan kunt ergeren. Om optimaal te kunnen genieten van je e-bike is het belangrijk te weten hoe stil de motor is. Tijdens een proefrit merk je dat al snel.

Wil je een echt stille aandrijving? Kies dan voor een ION®. Geen andere aandrijving is zo stil en comfortabel.
Een E-motion met D-light voorwielmotor komt op een goede tweede plaats, gevolgd door de nieuwe E-motion middenmotor.
De Bosch motor is het meest hoorbaar vanwege de ingebouwde versnelling.

Hulp bij je keuze

De keuze van een elektrische fiets is lastig. Hierboven heb je al het een en ander gelezen. Misschien wil je echter meer uitleg over andere aspecten van elektrische fietsen, lees dan meer informatie hierover op onze site. Wanneer je persoonlijk meer informatie wilt krijgen of op zoek bent naar het beste advies, ga dan bij een winkel in je buurt langs of bezoek het Sparta Testcenter. Daar zijn experts aanwezig die jou alles kunnen vertellen over de elektrische fiets. 

Hulp bij je keuze
Ben je er al bijna uit?

Ben je er al bijna uit?

Wanneer je genoeg te weten bent gekomen over de verschillende aspecten van een elektrische fiets, ben je wellicht toe aan de volgende stap. Wij helpen je daar graag bij. Doe bijvoorbeeld de elektrische fietstest om in 7 simpele vragen erachter te komen welke e-bike het beste bij je past. Of bekijk direct de hele collectie om een mooie fiets uit te zoeken!